Românii în UK, de la străinii care ne fură locurile de muncă, la salvatorii națiunii

17 Apr 2020 | scris de Monica Pavelescu

Primul avion cu români culegători de fructe şi de legume a ajuns în Marea Britanie joi după-amiază. În condițiile în care Regatul Unit are nevoie disperată de muncitori la ferme, transportul din România a fost catalogat ca extrem de important pentru salvarea agriculturii.

Românii în UK, de la străinii care ne fură locurile de muncă, la salvatorii națiunii

Trecând de episoadele nărăvașe, care au și produs Brexit-ul, în care britanicii plângeau de mama focului că străinii le fură locurile de muncă, media și autoritățile i-au întâmpinat pe culegătorii români ca pe nişte eroi, cu apercieri elogioase - ”sunt gata să ne salveze agricultura şi să hrănească naţiunea“.

În prima cursă aeriană de acest gen de la impunerea restricţiilor de pandemie, zborul care i-a purtat pe cei 150 de români pe aeroportul Stasted din Londra, a fost comandat de G's Fresh din East Anglia, care a plătit 40.000 lire pentru efectuarea sa, scrie Daily Mail. 

Marea Britanie are nevoie de 80.000 muncitori la ferme, altfel culturile vor putrezi pe câmp. La apelul oficial de ajutorare al fermierilor, în lipsa est-europenilor care vin în fiecare sezon la muncă, și 30.000 de voluntari britanici.

Românii vor lucra la o fermă-gigant cu 7.000 hectare, sezonul culesului începând luni, 20 aprilie. 

Echipaţi cu măşti de protecţie şi mănuşi, românii au fost întâmpinaţi de autorităţi şi de reprezentanţi ai companiei producătoare, care, după controlul vamal de rigoare, i-au îmbarcat în autocare spre destinaţie. 

”Muncitorilor li s-a luat temperatura la urcarea în avion. Nu au fost controlaţi medical la sosire, dar vor fi controlaţi şi la fermă. În avion nu au stat unul lângă celălalt. În căminele noastre, care vor avea coduri de culoare, vor sta separat, în grupuri.

Avem stocuri de alimente, astfel încât să nu fie nevoiţi să iasă din fermă şi să vină în contact cu alte persoane din afara comunităţii noastre. Nu ne permitem să se îmbolnăvească, vor avea tot ce le trebuie aici“, a precizat PR-ul companiei. 

Transportul a adus muncitori din Iaşi. Ei vor culege salată verde. Un colegător este plătit cu 8,72 lire (10,03 euro) pe oră, iar cei mai harnici pot câştiga 15 lire (17, 25 euro) pe oră. Ei vor plăti cazarea şi hrana cu 50 lire pe săptămână. 

Compania Air Charter Service care a efectuat acest prim transport în Anglia este cea care i-a dus şi pe muncitorii români în Germania, la cules de sparanghel. ”Am făcut deja 10 curse din România şi 1 din Bulgaria în Germania. Şi vom mai face câteva“, a precizat purtătorul de cuvânt Air Charter Service. 


CLICK - Follow us on Google News