Misterul dispariției fără urmă a unei staţii subacvatice germane din Marea Baltică

06 Sep 2019 | scris de Monica Pavelescu

O staţie subacvatică de monitorizare utilizată pentru colectarea unor importante date ştiinţifice a dispărut fără urmă de pe fundul Mării Baltice, oamenii de ştiinţă și poliţiştii germani neavând până în acest moment vreo explicaţie cu privire la ce s-a întâmplat, relatează BBC

Misterul dispariției fără urmă a unei staţii subacvatice germane din Marea Baltică
Cablul găsit pe fundul Mării Baltice, singura rămăşită a staţiei

Staţia subacvatică, cu o valoare de 300,000 de euro, a fost instalată în decembrie 2016, şi ea monitoriza starea ecosistemului din regiunea sud-vestică a Mării Baltice.

Pe 21 august 2019, informaţiile trimise de staţie s-au oprit brusc, iar scafandrii trimişi să identifice problema au fost uimiţi când au mai găsit la faţa locului doar un cablu de transmisie rupt.

Stația de monitorizare era instalată în nordul oraşul Kiel, într-o zonă în care accesul este interzis chiar şi pentru pescari, și cântărea mai mult de jumătate de tonă, și tocmai această greutate îi determină pe specialiştii germani să excludă scenariile conform cărora construcţia ar fi fost distrusă de furtuni, curenţi maritimi puternici sau de vreun animal acvatic de mari dimensiuni.

Cea mai plauzibilă ipoteză pare să fie cea a unui grup de indivizi implicaţi în dispariţia staţiei, dar poliţia germană nu are nicio pistă de investigaţie în acest moment.

”Prima dată am crezut că e o eroare de transmisie. Dar toate aparatele dispăruseră, scafandrii nu au mai găsit nimic. Când au ajuns pe fundul apei, acolo unde trebuia să fie staţia, tot ce au mai putut identifica a fost un cablu tăiat – era complet distrus”, a declarat Hermann Bange, coordonatorul al proiectului de monitorizare, într-o declaraţie de presă a centrului de certare Geomar.

Dispariţia stației de monitorizare din Marea Baltică readuce în actualitate un caz petrecut în 2016, când rămăşiţele mai multor nave scufundate din 1942 au dispărut complet de pe fundul Mării Java. Atunci, cea mai plauzibilă explicaţie a fost cea a unui furt, hoţii ducând, cel mai probabil, rămăşiţele la un centru de colectare a fierului vechi.