Susținătorii lui Donald Trump au reușit să pătrundă în Capitoliu - live video

06 Ian 2021 | scris de Ioana Tomozei

Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor. 

Susținătorii lui Donald Trump au reușit să pătrundă în Capitoliu - live video

Susținătorii lui Donald Trump au reușit să depășească gardurile de protecție și să spargă baricadele și au pătruns în clădirea Capitoliului.

UPDATE 23.23. Într-un mesaj video înregistrat, președintele Donald Trump le-a cerut suporterilor săi, care protestează în fața Capitoliului, să se retragă și să meargă acasă

UPDATE 23.11. Într-o alocuțiune televizată, președintele-ales Joe Biden i-a cerut lui Donald Trump să-și respecte jurământul depus și să ceară oprirea asediului Capitoliului/p>

UPDATE 23.02. Sky News informează că oficialitățile americane au descoperit cel puțin un dispozitiv exploziv artizanal.

UPDATE 22.22. Conform Sky News, există informații, neconfirmate încă, că există persoane rănite. O femeie se află în stare critică după ce a fost împușcată de un membru al forțelor de ordine 

UPDATE 22.14. Conform New York Times, senatorul republican Mitt Romney l-a acuzat în mod direct pe Donald Trump pentru producerea acestei ”insurecții”.

UPDATE 22.02. Într-un nou mesaj postat pe contul său de Twitter, Donald Trump face un apel la liniște.

”Vă rog să susțineți Poliția Capitoliului și forțele de ordine. Sunt cu adevărat de partea Țării noastre. Rămâneți liniștiți”, a scris Trump. 

UPDATE 21.57. Autoritățile locale din Washington DC au intrat că orașul intră în stare de asediu. Clădirea Capitoliului a fost deja pusă în lockdown.

UPDATE 21.54. Donald Trump a publicat un nou mesaj pe Twitter în care îl critică pe Mike Pence și spune că ”nu a avut curajul să facă ce trebuie”.

”Mike Pence nu a avut curajul să facă ce ar fi trebuit pentru a ne proteja țara și Constituția, să le dea ocazia statelor să valideze un set corect de fapte, nu pe cele frauduloase și incorecte. SUA cere adevărul!”, a scris Trump pe Twitter.

UPDATE 21.45. Un membru al Senatului a declarat NBC News că vicepreședintele Mike Pence și Senatorul Charles Grassley, președintele sesiunii parlamentare, au fost duși la o locație sigură.

De asemenea, senatorii prezenți în Capitoliu au fost evacuați și duși în locații sigure, prin intermediul unor tuneluri subterane.

______________________

Cu puțin timp înainte de începutul sesiunii comune a Congresului, vicepreședintele Mike Pence a anunțat că nu își va încălca rolul constituțional pentru a îl ajuta pe Trump.

În cadrul unui comunicat adresat colegilor săi din Congres el spune că nu are autoritatea de a respinge voturi din partea Colegiului Electoral și că nu are de gând să își depășească rolul formal.

Voturile din primele state, Alabama și Alaska au fost numărate fără obiecții, însă reprezentantul Paul Gosar și senatorul Ted Cruz au formulat prima obiecție, la numărătoarea voturilor din partea statului Arizona, câștigat de Joe Biden.

Cele două camere ale Congresului s-au retras pentru a dezbate obiecția, înainte de a vota și a reveni în sesiune reunită pentru a stabili felul în care va continua procedura. 

”Unii cred că eu, în calitate de vicepreședinte, pot să accept sau să resping unilateral voturi ale Colegiului Electoral. Alții cred că voturile nu ar trebui niciodată contestate de sesiunea comună a Congresului.

După studierea atentă a Constituției noastre, a legilor și istoriei, cred că niciuna dintre ele nu este corectă.

Fondatorii noștri au fost foarte atenți la posibilitatea monopolizării puterii și au creat o republică bazată pe separația puterilor, pe pârghii și contraponderi înscrise în Constituția Statelor Unite.

Învestirea vicepreședintelui cu autoritate unilaterală de a decide cine a câștigat alegerile prezidențiale este complet contradictorie cu această filosofie”, a scris Mike Pence în comunicat. Vicepreședintele a precizat de asemenea că rolul său este pur ceremonial.

----

Cu câteva ore înainte de validarea formală în Congres a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020, Donald Trump s-a rugat de Mike Pence, pe Twitter, să blocheze procesul și să răstoarne de unul singur rezultatul alegerilor, deși acest lucru nu este posibil constituțional și legal.

Trump susține în mod fals că „statele vor să își corecteze voturile” și face din nou apel la teoriile conspirației pe care le susține cu privire la alegerile prezidențiale din 2020.


CLICK - Follow us on Google News