Cercetătorii chinezi susțin că sursa coronavirusului nu este piaţa din Wuhan, ci doar s-a răspândit de acolo

23 Feb 2020 | scris de Monica Pavelescu

Analiza genomului noii tulpini de coronavirus, făcută pe baza a 93 de monstre, indică faptul că virusul nu provine din piaţa de peşte din Wuhan, ci a doar s-a propagat de acolo, răspândindu-se rapid din cauza aglomerării, spune o echipă de cercetători chinezi, citată de South China Morning Post.

Cercetătorii chinezi susțin că sursa coronavirusului nu este piaţa din Wuhan, ci doar s-a răspândit de acolo

O echipă de cercetători de la Grădina Botanică Tropicală din Xishuangbanna din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe şi Institutului Chinez de Cercetare a Creierului,  condusă de Yu Wenbin, a analizat date genomice obţinute din 93 de mostre de virus furnizate de 12 ţări în încercarea de a identifica sursa primară a infecţiei şi a mecanismele de transmitere.

Cercetătorii au descoperit că virusul s-a răspândit rapid în interiorul pieţei de fructe de mare Huanan din Wuhan, însă totodată au existat două valuri majore de transmitere în cadrul populaţiei, unul pe 8 decembrie şi altul pe 6 ianuarie.

Potrivit studiului publicat săptămâna trecută pe website-ul instituţiei, ”piaţa aglomerată doar a accelerat circulaţia virusului ducând la răspândirea lui în întreg oraşul la începutul lunii decembrie”.

Potrivit primelor raporate ale autorităţilor sanitare ale oraşului Wuhan, primul pacient cunoscut a prezentat simptome pe 8 decembrie, iar majoritatea cazurilor ulterioare au fost legate de piaţa de peşte care a fost închisă pe 1 ianuarie.

Analiza genomică arată că e posibil ca transmiterea viruslui să fi început la începutul lunii decembrie sau chiar la sfârşitul lunii noiembrie.

Cercetătorii spune că este foarte important de ştiut dacă piaţa este singura sursă a virusului, şi care este gazda intermediară, astfel încât măsurile de control al epidemiei şi de prevenţie a transmiterii sale să fie mai eficiente.

Potrivit The Scientist care îl citează pe epidiomologul specializat în boli infecţioase David Heymann de la London School of Hygiene and Tropical Medicine majoritatea infecţiilor s-au răspândit între membrii familiilor sau de la pacienţi la doctori.

Pe de altă parte, nu se cunoaşte exact modalitatea de transmitere şi cât rezistă virusul pe suprafeţe, iar experţii americani atrag atenţia asupra faptului că fenomenul aşa-zişilor ”superspreaders” care provoacă focare în jurul lor ar putea fi unul înşelător, întrucât simpla infectare nu e suficientă sau depinde de cum/care/cine a fost sursa primară de contaminare în fiecare caz.

Cercetătorii care se bazează pe modalitatea de transmitere a altor boli respiratorii spun că există raţiuni biologice care reglează capacitatea unei persoane de a da mai departe virusul, între care gradul în care are virusul în corpul său sau pur şi simplu măsura în care funcţionează sistemul său imunitar sau există interacţiuni între virus şi alţi patogeni sau boli preexistente.

Un cercetător de la Centrul chinez de prevenţie şi control al bolilor infecţioase a transmis duminică într-un interviu la CCTV că cei infectaţi sunt contagioşi cu două zile înainte să manifeste simptome.


CLICK - Follow us on Google News