Trump, lui Macron, la summit-ul NATO: Vrei niște luptători ISIS drăguți? - video

03 Dec 2019 | scris de Anita Raicu

Conferința de presă comună a lui Donald Trump și Emmanuel Macron, la summitul NATO la Londra, a lăsat să se vadă că relația dintre cei doi este una tensionată, atunci când a fost abordat subiectul combatanţilor străini din cadrul grupării teroriste Statul Islamic, relatează Associated Press.

Trump, lui Macron, la summit-ul NATO: Vrei niște luptători ISIS drăguți? - video

”Vrei nişte luptători ISIS frumoşi? Pot să ţi-i dau“, i-a spus Trump lui Macron, subliniind faptul că mulţi dintre combatanţii ISIS încarceraţi în Orientul Mijlociu sunt originari din Franţa, Germania şi Marea Britanie.

Preşedintele francez nu s-a arătat amuzat de declarația lui Trump, afirmând că Parisul analizează fiecare caz în parte şi a repatriat deja combatanţi.

Macron a subliniat că principala problemă nu sunt luptătorii ISIS, ci încheierea războiului împotriva acestei organizaţii teroriste.

Trump a catalogat că afirmația lui Macron îl consacră drept unulul din cei mai mari politicieni, fiind unul dintre ”cele mai mari non-răspunsuri“ pe care le-a auzit vreodată.

Pe de altă parte, Trump și Macron s-au reunit sub aceeași opinie atunci când au criticat Turcia, un stat membru NATO care a întreprins acţiuni unilaterale în Siria ce au înfuriat membri ai Alianţei.

Trump a declarat că are o relaţie foarte bună cu Turcia, dar ia în calcul să-i impună sancţiuni din cauza achiziţionării sistemului rus antirachetă S-400.

La rândul său, Macron a subliniat că Turcia şi Franţa cooperează bine în diverse domenii, cum ar fi securitatea, comerţul şi migraţia, dar a atenţionat un stat membru NATO nu poate cumpăra un sistem antirachetă produs de ruşi. În plus, preşedintele francez a acuzat marţi Turcia că lucrează ”uneori cu intermediari ai Statului Islamic“.

Macron nu a scăpat prilejul să reitereze afirmaţia cu privire la ”moartea cerebrală“ a NATO, pe care Trump o catalogase anterior ”foarte insultătoare“ la adresa Alianței.

”Declaraţia mea au provocat câteva reacţii, dar eu menţin ceea ce am spus“, a spus Macron, pledând pentru consolidarea angajamentului ţărilor europene în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.