Povestea puiului de urs polar orfan salvat de mineri pe o insulă arctică - video

24 Apr 2021 | scris de Monica Nistor

Muncitorii care lucrează la o mină de aur de pe insula Bolshevik - o insulă nelocuită din arhipelagul Severnaya Zemlya din zona Arctică - s-au trezit într-o bună zi că un pui de urs polar dădea târcoale bazei lor, fiind atras de mirosul de mâncare.

Povestea puiului de urs polar orfan salvat de mineri pe o insulă arctică - video

Minerii au ajuns la concluzia că puiul - o femelă - a rămas orfan, astfel că l-au adoptat, oferindu-i nu doar mâncare, ci și afecțiunea și compania lor. Așa se face că în decurs de câteva luni puiul a devenit la fel de ”blând ca un câine”, după cum relatează Siberian Times.

Biologii de la o grădină zoologică din Krasnoiarsk au aflat povestea puiului la începutul lunii februarie.

”Tot ce știam era că mama puiului a murit și că el descoperise baza cu câteva luni înainte, fiind atras de mirosul de mâncare. Minerii i-au salvat viața, pentru că puiul nu avea nicio șansă să supraviețuiască singur. Au hrănit animalul și astfel el s-a îmblânzit”, explică Andrey Gorban, directorul grădinii zoologice Royev Ruchei din Krasnoyarsk.

Din nefericire, minerii nu stau în permanență pe insulă, iar puiul ar fi rămas singur mai multe luni pe an. Fiind un urs blând, obișnuit cu prezența oamenilor, i-ar fi venit foarte greu să se acomodeze în mediul lui natural. 

Astfel, s-a pus problema aducerii lui în Rusia continentală. Fiind vorba de o specie amenințată, protejată în Rusia, legea este foarte strictă și prevede protocoale speciale în aceste situații.

Însă toată această operațiune a fost mult mai complicată decât pare la prima vedere.

Pentru că pe insula Bolshevik nu există rețele de telefonie sau alte mijloace de comunicare, zoologi au aflat de povestea ursultețului de abia după ce minerii și-au terminat tura de lucru și au revenit pe continent. Înainte de a pleca, s-au asigurat că îi lasă puiului suficientă mâncare pentru câteva săptămâni și adăpost.

Andrey Gorban a spus că echipa care a ajuns pe insulă pentru a-l recupera și a-l duce la Moscova l-a găsit într-o stare bună.

În momentul de față, puiul este în drum spre un parc zoologic din Moscova, unde sunt condiții pentru a fi ținut în carantină câteva luni. A fost luat de pe insulă cu un elicopter.


CLICK - Follow us on Google News