Jurnalist român, stabilit la Paris, despre cine provoacă violențele la protestele din Franța

8 Dec 2018

Manifestația din această sâmbătă de la Paris a adunat mult mai puține persoane față de săptămânile precedente, 8.000 de manifestanți la Paris, 31.000 în restul țării. dar asta nu înseamnă că

Cei care au ieșit astăzi pe străzi sunt cei foarte radicali, iar dintre aceștia mulți au fost atrași spre un comportament mai violent de către cei pe care francezii numesc «casseurs» — «spărgători» — , persoane care profită practic de orice manifestație pentru a se bate cu forțele de intervenție.

«E o tradiție aici, de câte ori sunt proteste, acești «casseurs» (spărgători - N.R.) intră în rândul manifestanților,  protejându-se cumva cu persoanele pașnice din jurul lor. 

Sunt mascați, au inclusiv mănuși ca să nu lase amprente și singura lor preocupare nu este să protesteze sau să ceară ceva, ci să se bată cu poliția. Din această cauză, ceea ce vedeți în acest moment - locurile cele mai fierbinți, unde poliția se bate cu manifestanții, practic aceștia sunt «spărgătorii», și nu manifestanții.

Românii stabiliți în Paris sunt, ca să vă spun drept, foarte enervați. Săptămâna trecută s-a făcut o evaluare, sunt câteva miliarde de euro distrugeri și pagube și aceste miliarde de euro le plătim noi, din impozitele noastre. Eu nu am chef ca din impozitul meu să plătesc prostiile pe care le fac acești «spărgători» în Paris.

Nu vă mai spun că cei care au magazine pe ruta pe care trec «spărgătorii» nu mai pot vinde în perioada asta, a sărbătorilor, și au pierderi foarte mari, mai ales dacă sunt și sparte aceste magazine.

Majoritatea românilor care muncesc sau care trăiesc în Franța sunt oameni foarte muncitori, deci pentru ei, faptul că va trebui să plătim o factură «foarte piperată» la încheierea acestor manifestații nu este neapărat o bucurie.

Discutam și cu niște apropiați zilele acestea, din punctul nostru de vedere, este o manifestație teroristă. Ce înseamnă, după dicționar, terorist? Înseamnă să încerci să semeni teroarea, or, este ceea ce fac acești spărgători», a declarat Marcela Feraru, jurnalist român stabilit la Paris, la Digi24.

SHARE