Daţi-i şi ei un loc! Ursula Von der Leyen, lăsată fără scaun la întâlnirea cu Erdogan - video

07 Apr 2021 | scris de Monica Nistor

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a primit marţi la Ankara pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Daţi-i şi ei un loc! Ursula Von der Leyen, lăsată fără scaun la întâlnirea cu Erdogan - video

Ceea ce a frapat în această întâlnire a fost momentul stânjenitor în care, în sala în care a avut loc întâlnirea, şefei executivului comunitar, singura femeie dintre oficiali, nu i-a fost asigurat un scaun alături de cei doi bărbaţi, scrie Washington Post.

În înregistrarea video cu întâlnirea celor trei lideri, se vede cum în timp ce Michel şi Erdogan își ocupă locul pe câte un scaun, Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebuie să se aşeze.

Şefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreapta şi părând a spune un 'eh'.

În cele din urmă lui Von der Leyen i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obişnuit.

"'Eh' este noul termen despre cum nu ar trebui să fie relaţia UE-Turcia", a scris pe Twitter eurodeputatul german Sergey Lagodinsky, preşedintele delegaţiei PE în Comisia parlamentară comună UE-Turcia. El şi-a însoţit postarea cu hashtag-uri precum 'daţi-i şi ei un loc' sau 'drepturile femeilor'.

O altă eurodeputată, olandeza Sophie in 't Veld, a reamintit că la întâlnirile dintre Erdogan şi precedenţii doi şefi ai UE, ambii bărbaţi, cei trei lideri au stat unul lângă altul, în scaune de acelaşi rang diplomatic.

"Nu a fost o coincidenţă. A fost deliberat", a scris ea pe Twitter, unde unii utilizatori au explicat totuşi incidentul mai degrabă prin nevoia de distanţare fizică decât prin protocol.

"De ce nu a spus nimic preşedintele Consiliului European?", s-a întrebat eurodeputata.


CLICK - Follow us on Google News