Economistul Yanis Varoufakis: «Unde sunt spitalele private în lupta contra coronavirusului? Au sărit de pe vasul care se scufundă!»

22 Mar 2020 | scris de Monica Pavelescu

Yanis Varoufakis, fost ministru de finanțe în Grecia și un reputat economist, atrage atenția asupra importanței serviciior publice de sănătate, care au fost supuse unei presiuni imense de cele private, înaintea declanșării crizei provocate de pandemia cu noul coronavirus. 

Economistul Yanis Varoufakis: «Unde sunt spitalele private în lupta contra coronavirusului? Au sărit de pe vasul care se scufundă!»

”Dacă e ceva ce trebuie să învățăm din această situație, atunci prima lecție e legată de importanța sistemelor publice de sănătate și de importanța de a folosi banii publici pentru binele celor mulți, nu al câtorva.

Ați observat că furnizorii privați de servicii medicale sar de pe vasul care se scufundă? Ați auzit vorbindu-se despre contribuția spitalelor private în timpul acestei crize a coronavirusului? Nu, sunt absolut absenți”, spune Yanis Varoufakis.

”Toate discuțiile din presă, aceeași presă care înainte de coronavirus vorbea într-una despre
parteneriate publice-private și despre cât e de important să duci banii către sistemul privat de sănătate, că ar fi mai eficient decât cel public, narativa privilegiaților care a dominat spațiul public de zeci de ani, aceeași presă care ridica în slăvi privatizarea sistemului public de sănătate, azi vorbește doar despre importanța resurselor sistemului sanitar public, ca să ne salveze viețile și pentru a ameliora efectele coronavirusului.

Voi face o declarație dură! Nu spun că sistemul privat de sănătate e ineficient. Nu. Nu doar că e ineficient, ci mai și distrage atenția. Fiecare euro, yen sau dolar care se duce în sistemul privat de sănătate fură din capacitatea lumii de a face față pandemiilor. Nu există niciun argument liberal în favoarea sistemului privat de sănătate”, afirmă economistul elen.

 

 


CLICK - Follow us on Google News