Garda de Mediu a reușit să amendeze un fermier care a plantat 40.000 de copaci pe terenul său!

04 Noi 2019 | scris de Monica Pavelescu

România contemporană prezintă o groază de abateri de la logică, morală, etică, rațiune. Garda de Mediu a ținut să-și aducă și ea contribuția la această stare printr-o decizie de-a dreptul imbecilă...

Garda de Mediu a reușit să amendeze un fermier care a plantat 40.000 de copaci pe terenul său!

Din dragoste pentru natură şi din dorinţa de a respira un aer curat, Felix Mulţescu, un fermier din judeţul Teleorman, a plantat pe pământul său 40.000 de copaci.

Gestul nu i-a impresionat și pe inspectorii Gărzii de Mediu Teleorman care au mers în control la fermă şi i-au dat proprietarului o amendă de 3.000 de lei, pentru un motiv într-adevăr legal, dar pe care s-au străduit să-l găsească.

Felix Mulţescu are o fermă în localitatea Răsmireşti, judeţul Teleorman. Aici, pe o suprafaţă de 10 hectare a plantat, în perioada 2005-2009, peste 40.000 de copaci, majoritatea salcâmi, pentru că-şi doreşte să respire un aer curat, dar şi pentru că în familia sa există un cult al pomilor verzi.

Necazurile fermierului cu instituţiile satului au început în ianuarie 2018, când doi comisari ai Gărzii de Mediu Teleorman au venit să inspecteze ferma. ”M-am trezit cu un telefon prin care mi se spunea că vin în inspecţie. N-aveam nicio problemă, îi aşteptam să vină. Era primul control după mai bine de 10 ani de când activam”, spune fermierul.

El afirmă că a ajuns în atenţia inspectorilor pentru că în urmă cu câţiva ani a accesat fonduri europene pentru achiziţionarea unui tractor de capacitate medie. Atunci a trebuit să depună un proiect la Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman. „Am avut nevoie de 127 de semnături, printre care şi cele de la Mediu. În 10 ani nimeni nu m-a controlat, nimeni nu m-a întrebat ceva”.

Felix Mulţescu spune că în clipa în care inspectorii au venit în fermă l-au întrebat direct unde depozitează îngrăşămintele. Le-a arătat magazia unde erau depozitate, apărate de ploaie sau de contactul cu alţi factori.

”«Dar cu sacii ce faci?» În momentul acela mi-am dat seama că sunt tendenţioşi. Nu le dau foc, nu îi arunc nici în câmp, îi adun şi îi predau firmei care-mi furnizează erbicide, că aşa scrie în contractul cu firma furnizoare. Oricum, acele recipiente (saci sau plicuri) au o toxicitate extrem de slabă”, afirmă fermierul.

Deşi controlul a stabilit că utilajele, combustibilul, deşeurile şi alte materiale erau depozitate în spaţii special amenajate, inspectorii Gărzii de Mediu au decis să-i aplice o amendă proprietarului pentru că.. nu amenajase locuri speciale în care să depoziteze pliculeţele folosite de erbicid şi că nu a raportat, pentru afişare la primărie, faptul că efectuează erbicidarea pe terenul propriu.

Felix Mulţescu a fost de faţă la control, iar la plecare inspectorii nu i-au zis că o să-l amendeze, doar i-au pus în vedere, în cazul anvelopelor, că trebuie să facă un contract din 6 în 6 luni pentru ridicarea anvelopelor uzate, deşi el, în decurs de câţiva ani, nu a schimbat nicio anvelopă, utilajele fiind relativ noi.

După 10 zile de la acest control a aflat că a fost amendat cu 3.000 de lei. A sunat la Garda de Mediu, iar unul dintre inspectorii care l-au controlat i-au spus că poate să-i dea în judecată dacă nu-i convine, apoi i-a închis telefonul.

”Pentru mine nu e important că mi-au dat amendă 3.000 de lei. Că nu e despre bani aici. Eu contest această amendă, pentru că pur şi simplu s-a făcut tot posibilul să o dea, deşi nu erau motive. Mi s-a părut anormal să nu le pese că eu, practic, am plantat o pădure, dar să considere că trebuie să fiu amendat pentru nişte detalii de tot râsul şi pentru nişte modificări legislative despre care numai ei ştiu.

Nu e vorba doar despre mine. Ei au normă de amenzi şi trebuie să şi le facă, cu orice preţ. Şi sunt sigur că sunt şi alţi oameni în această situaţie, oameni care nu vorbesc, însă, de frică. Mie nu mi-e frică”, a declarat Felix Mulţescu, citat de jurnaliştii de la Liber în Teleorman.

De cealaltă parte, comisarul şef Gabriela Horumbă, cea care conduce Garda de Mediu Teleorman, a declarat că au fost constatate 9 neconformităţi, toate încadrându-se la sancţiuni, iar comisarii i-au dat cea mai mică sancţiune, de 3.000 de lei. Au dat amenda după 10 zile pentru că legea care reglementează aplicarea sancţiunilor permite aplicarea acesteia într-un termen de până la 6 luni de la constatare.

”Legislaţia de mediu nu este trecută în legea prevenţiei. Dacă era o singură o singură neconformitate nu-l sancţionam, dar erau nouă. Chiar nu a fost sancţionat pentru treaba cu erbicidul. El avea o autorizaţie de mediu pentru o anumită suprafaţă, dar şi-a majorat suprafaţa şi trebuia să notifice Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Sancţiunea pentru aceasta era între 15.000 şi 30.000 de lei. Apoi, semestrial trebuiau raportări privind uleiurile uzate ce rezultă din activitate. Nu a făcut nici acest lucru. Conform Legii 211 trebuia să facă o caracterizare a deşeurilor, să aibă un contract pentru transportul şi eliminarea deşeurilor. E om cu şcoală şi cred că ştie să citească o autorizaţie de mediu”, conchide Gabriela Horumbă.


CLICK - Follow us on Google News