Pentru că britanicii fug de muncă, iar românii vrednici nu mai vin, fermierii lasă unele câmpuri de sparanghel să putrezească

03 Mai 2020 | scris de Monica Pavelescu

Înainte de Brexit, Guvernul britanic considera că forța de muncă a supușilor Reginei poate compensa dispariția muncitorilor străini din anumite domenii vitale, cum ar fi agricultura.

Pentru că britanicii fug de muncă, iar românii vrednici nu mai vin, fermierii lasă unele câmpuri de sparanghel să putrezească

Închiderea parțială sau totală a unor sectoare economice - turism, aviație, servicii - din cauza pandemiei, a făcut ca autoritățile să creadă că soluția deficitului muncitori agricoli ar fi angajarea britanicilor aflați în șomaj sau a celor dispuşi să aibă un al doilea job.

Dar lucrurile au stat perfect doar pe hârtie, britanicii care au încercat munca la câmp spun că agricultura e grea și că nu rezistă prea multe zile.

”Guvernul crede că britanicii vor lucra pământul, dar se înşeală. Nu va avea succes angajarea lucrătorilor britanici”, a declarat un fermier.

Până la urmă, fermierii au realizat că afacerile lor ar fi fost mult mai eficiente cu angajați români, care sunt foarte vrednici şi nu se plâng, scrie Daily Mail.

Potrivit publicaţiei citate, muncitorii agricoli sezonieri din România trebuiau să sosească în aceast sfâșit de săptămână pentru a-i ajuta pe fermieri să culeagă recolta de sparanghel, da că și-au anulat rezervările atunci când guvernul român a aplicat măsuri mai stricte de circulaţie.

Ali Capper, preşedintele Consiliului pentru horticultură şi cartofi pentru Uniunea Agricultorilor Naţionali (NFU), a declarat că cei obișnuiți cu munca de birou nu pot face faţă fizic în agricultură.

”Este o muncă grea. Trebuie să fii apt fizic. Pentru oamenii obişnuiţi cu un birou sau o viaţă de lucru bazată pe computer, nu va fi uşor să folosească muşchi pe care nu i-au folosit niciodată.

Este o muncă repetitivă, care te solicită foarte mult fizic. Este nevoie de o bună dexteritate, se cere folosirea ambelor mâini cu aceeaşi viteză”, a declarat acesta.

În lipsa românilor, harnici și răbdători, proprietarii mai multor ferme au declarat că preferă să lase să putrezească unele din câmpurile cultivate cu sparanghel.


CLICK - Follow us on Google News