Reacţia unor profesori în cazul unei fetiţe care s-a rănit la școală: Au lăsat-o acasă, în grija unui copil de 12 ani!

25 Oct 2019 | scris de Monica Pavelescu

O fetiță de şapte ani, din comuna suceveană Pătrăuţi, a căzut de pe o balustradă, în timpul unei pauze, lovindu-se în zona genitală. Reacția celor care o aveau în grijă, profesorii, este de-a dreptul stupefiantă - în loc să sune la 112 și să fie încredințați că primește îngrijiri medicale, directoarea şcolii şi învăţătoarea fetei au dus-o acasă, lăsând-o în grija unui frate de 12 ani, părinții fiind la muncă. În cele din urmă, fetița a ajuns la spital şi a fost operată.

Reacţia unor profesori în cazul unei fetiţe care s-a rănit la școală: Au lăsat-o acasă, în grija unui copil de 12 ani!

Fetiţa face parte dintr-o familie cu şapte copii şi urmează cursurile şcolii din localitate în baza unei curricule adaptate. Părinţii muncesc pe unde apucă, iar în ziua în care s-a petrecut accidentul, erau în pădure la cules de ciuperci, fără nicio posibilitate de a fi anunțați despre ceea ce pățise fata lor. 

Când s-au întors acasă, au găsit fata într-o stare destul de gravă.

”Mi-am dus copilul la şcoală întreg şi mi l-au adus acasă rupt în două. Fetiţa mi-a povestit că i s-a pus piedică şi a căzut pe bară. În loc să sune la 112, directoarea a adus-o acasă cu maşina, a lăsat-o în casă, deşi nici eu, şi nici mama ei nu eram acasă. Când am ajuns, copiii mi-au spus că-i este rău.

Ne-am dus să vedem şi era plină de sânge. Eu am păstrat toate hainele ca să le arăt Poliţiei. Am sunat la 112, am dus-o la spital, a fost operată jos, şi este internată cu mama ei. Pentru fetiţă nu plătesc spitalizare, dar pentru soţia mea trebuie să plătesc şi nu am de unde”, a declarat Nicolae Giurcă, tatăl fetei, pentru cotidianul Adevărul.

Fetița este internată în secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean Suceava, iar purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Mircea Macovei, a confirmat că a fost operată şi că starea sa de sănătate evoluează favorabil.

În ziua în care s-a produs incidentul, marţi, 22 octombrie, camerele de supraveghere din şcoală nu au funcţionat, pentru că localitatea a rămas fără energie electrică,susţin profesorii, ceea ce face ca împrejurările în care s-a produs incidentul să nu poată fi clarificate fără echivoc.

În timp ce tatăl susţine că eleva a fost împinsă, colegii ei spun că a căzut singură după ce a alunecat. Primul care a ajuns la victimă a fost profesorul de serviciu, Radu Jureschi. El a explicat că nu a putut preveni incidentul pentru că la ora respectivă avea în grijă 300 de elevi. Profesorul a spus că a fost anunţat de copii că micuţa s-a lovit şi atunci a anunţat direcţiunea şcolii. Jureschi susţine că a vorbit cu elevii care erau de faţă când a căzut eleva şi copiii infirmă că ar fi fost împinsă.

În momentul în care a aflat despre incident, directoarea şcolii a sunat la dispensarul din localitate, pentru că şcoala nu are medic sau asistent medical şi a stat de vorbă cu o asistentă care i-ar fi spus să sune la 112. Directoarea afirmă că asistenta i-ar mai fi spus că doar părinţii pot însoţi copila în ambulanţă, ceea ce este greşit. 

Din acest motiv, după ce a încercat să ia legătura cu părinții fetiței, directoarea a decis să o urce în maşină şi să o ducă acasă.

”Am sunat la dispensar şi un cadru medical mi-a spus că nu se poate deplasa în şcoală, că trebuie să sunăm la 112, dar trebuie să fie un părinte ca să ducă copilul la spital. Şi nu am putut face rost de părinte. Copilul nu ne lăsa să punem mâna pe el. Nu comunica. Trebuia să vină un părinte”, a declarat directoarea Mihaela Grijincu.

Directoarea mai afirmă că eleva nu avea urme de sânge pe haine, acuza dureri în zona spatelui şi refuza să comunice cu cei din jur. Ea confirmă că a lăsat-o pe elevă acasă în grija unui frate al acesteia, care are doar 12 ani, şi a plecat înapoi la şcoală.

Părinţii au ajuns acasă după o oră şi jumătate de la producerea incidentului şi au dus-o pe micuţă la spital. 

Tatăl fetei, Nicolae Giurcă, este extrem de revoltat de cele întâmplate, mai ales că, susţine el, profesorii au refuzat să-i răspundă la întrebările pe care le-a avut legate de incident. 

Tatăl s-a dus la secția de Poliţie din sat, unde a vrut să depună o plângere și susţine că ar fi fost dat afară de către şeful de post, care vorbise deja cu directoarea şcolii despre acest subiect. El afirmă că de-abia după ce a sunat la 112 ar fi reuşit să înregistreze o plângere împotriva cadrelor didactice.

Cazul este anchetat şi de Inspectoratul Şcolar Suceava.


CLICK - Follow us on Google News