Preşedintele Consiliului Ştiinţific din Franța: «Orice s-ar întâmpla, nu mai putem închide ţara! Populaţia nu va mai accepta»

06 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific din Franța, autoritatea însărcinată gestionarea măsurilor în cazul epidemiei cu coronavirus, a explicat care va fi strategia pe care o vor aborda autoritățile până la finalul acestui an.

Preşedintele Consiliului Ştiinţific din Franța: «Orice s-ar întâmpla, nu mai putem închide ţara! Populaţia nu va mai accepta»

Jean-François Delfraissy, doctor specialist în imunologie, a explicat, într-un interviu acordat Le Parisien, că forul pe care îl conduce are în vedere patru scenarii până la finalul anului:

1. Noul coronavirus dispare sau nivelul răspândirii va fi scăzut

2. Apar focare locale, ca la începutul pandemiei

3. O deteriorare uşoară a situaţiei în toamnă, cu o creştere a cazurilor care necesită spitalizare

4. Scenariul cel mai negru: explozia cazurilor, cu o mare presiune pe sistemul medical

Delfraissy afirmă că nici măcar în acest ultim scenariu, cel mai grav posibil, în Franța nu vor mai fi instaurate măsuri dure de carantină la nivelul întregii ţări, aşa cum s-a întâmplat în lunile martie şi aprilie. 

”Ceea ce spunem noi, la Consiliul Ştiinţific, e că, indiferent de ce se va întâmpla, nu vom mai putea reveni la un lockdown complet în Franţa. Prima dată, o asemenea măsură a fost esenţială, n-am avut de ales, dar preţul pe care l-am plătit a fost prea mare. Populaţia n-ar mai accepta aşa ceva.

Consecinţele economice ar fi majore şi, inclusiv din punct de vedere medical, nu e de dorit aşa ceva. Să nu uităm că, în afara pacienţilor COVID-19, ceilalţi bolnavi au avut de suferit în această perioadă, în ceea ce priveşte primirea tratamentului necesar“, a explicat Jean-François Delfraissy.
 
Medicul a adăugat că în cazul apariţiei unor creşteri ale numărului de cazuri de infectare, măsurile de carantină vor fi aplicate doar la nivel local. ”Sunt convins că, dacă vom mai avea vreun focar, acesta va fi la Paris“, a spus Delfraissy.

El a ținut să avertizeze că virusul n-a dispărut şi că populaţia trebuie să fie, în continuare, precaută și a explicat că, momentan, situaţia e sub control, datorită numărului mare de testări.

”Astăzi, avem între 1.000 şi 3.000 de cazuri noi în Franţa, comparativ cu 70.000 şi 100.000, la începutul lunii martie. Scăderea se datorează strategiei noastre, prin care am identificat focarele de infecţii, dar şi faptului că virusul circulă mai greu în lunile de vară, când temperaturile cresc.

Dacă nu vor apărea situaţii neprevăzute, pandemia va fi sub control, în următoarea perioadă, pe durata verii“, a concluzionat Delfraissy.


CLICK - Follow us on Google News