Cum a ajuns o banală banană, lipită cu adeziv pe un perete, să coste 120.000 de dolari

05 Dec 2019 | scris de Anita Raicu

O banană cumpărată de un artist de la o supermarket din Miami și-a împlinit spectaculosul destin, după ce a fost lipită cu o bandă adezivă pe un perete, ajungând să valoreze nu mai puțin de 120.000 de dolari după ce a fost scoasă la vânzare de galeria Art Basel Miami, informează CNN.

Cum a ajuns o banală banană, lipită cu adeziv pe un perete, să coste 120.000 de dolari

”Opera de artă sculpturală” e semnată de artistul Maurizio Cattelan se intitulează ”Comedian”.

De remarcat faptul că alte două astfel de banane lipite cu adeziv pe perete au fost deja vândute, conform unui site de artă. Ultima banană rămasă din set ar putea ajunge să valoreze chiar și 150.000 de dolari.

Artistul nu are foarte mari pretenții de la opera sa, declarând cât se poate de tranșant că: ”banana reprezintă fix asta: o banană”

Dar Emmanuel Perrotin, fondatorul galeriei în care a fost expusă ”opera de artă”, încearcă o altă explicație declarând că bananele sunt ”simbolul comerţului global”, precum şi ”un mijloc umoristic răspândit”.

El a mai adăugat şi că intenţia artistului este să transforme obiecte de zi cu zi în elemente care să stârnească atât plăcere, cât şi critici.

De asemenea, potenţialii cumpărători ar trebui să ştie că nu există ”instrucțiuni clare” despre ce e de făcut atunci când banana va începe să se descompună.

Maurizio Cattelan este un artist cunoscut pentru operele sale de artă controversate și neobişnuite. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este un vas de toaletă din aur de 18 carate, evaluat la suma de 6 milioane de dolari, care a fost furat în luna septembrie din Palatul Bleinheim din Londra.

Cinci persoane au fost arestate în legătură cu furtul operei de artă intitulate „America”, dar lucrarea este încă, de negăsit, în ciuda recompensei oferite în schimbul recuperării sale.


CLICK - Follow us on Google News