Cocoșul Maurice a câștigat în instanță dreptul de a cânta dimineața. Un cârd de gâște așteaptă să poată face gălăgie legal

05 Sep 2019 | scris de Anita Raicu

Bietul cocoș Maurice a fost nevoit să treacă printr-un proces pentru a beneficia de dreptul de a cânta la orice oră dorește, după ce a fost dat în judecată pentru că își trezea vecinii prea devreme, anunță France24.

Cocoșul Maurice a câștigat în instanță dreptul de a cânta dimineața. Un cârd de gâște așteaptă să poată face gălăgie legal

Procesul cocoșului Maurice din Saint-Pierre-D'Oléron a aprins spiritele în Franța. Vecinii supărați de cântatul lui Maurice sunt niște orășeni care vizitează satul doar de cîteva ori pe an, iar atitudinea lor față de cocoș, care este și simbolul național al Franței, a fost percepută ca o înfruntare produsă de polarizarea societății între urban și rural .

Lupta lui Marice a fost susținută de aproape 120 000 de oameni care au semnat o petiție în favoarea cocoșului, unii dintre ei prezentându-se chiar în fața tribunalului cu alți cocoși, pentru a-și arăta susținerea pentru cauză.

Julien Papineau, avocatul cocoșului și al stăpânei acestuia, a declarat că procesul nu avea cum să se sfârșească altfel decât cu o sentință favorabilă clienților săi. ”Un cocoș nu este anormal, insuportabil sau o bătaie de cap excesivă. El nu se afla în curtea lui ca să fie cool. El locuiește acolo printre găini pentru că stăpânii lui au nevoie de ouă”, a explicat el.

Christophe Sueur, primarul din Saint-Pierre-D'Oléron, susține că acest caz este un exemplu al unor probleme mult mai adânci în societatea contemporană.

”Problema e că nu ne ne mai tolerăm unii pe alții”, a spus el, susținând că sunetele caracteristice vieții la țară ar trebui protejate. Aici auzim cântecul guguștiucilor, al pescărușilor, sunetul tractoarelor, este ceea ce face frumusețea locului. Peisajul sonor este foarte important și face parte din întregul peisaj”, a spus el.

Judecătorii i-au dat dreptate, cocoșului Maurice, dar întreaga Franță așteaptă cu sufletul la gură verdictul unui proces de aceeași factură, în care inculpate sunt două cârduri de gâște și rațe, învinuite pentru același lucru - fac prea mult zgomot și îi deranjează pe orășenii mutați la țară.  

Primarul localității unde trăiesc gâștele și rațele gălăgioase a venit cu o propunere - pentru că tot mai mulți orășeni care se mută la țară se plâng de vacile care mugesc și chiar de greierii care cântă - ca acestea să fie puse sub protecția statului.