Prințesa persă, etalon de frumusețe - cu mustaţă, dolofană, alură masculină, și cu zeci de pretendenţi

18 Dec 2018

În ciuda faptului că avea mustață și era dolofană, Fatemeh Khanum “Esmat al-Dowleh” Qajar, a reprezentat un etalon al frumuseţii feminine din Iran, la mijlocul secolului al XIX-lea.

Evident, contestatarii spun că Fatemeh ar fi întrupat idealul de frumusețe al conaționalilor săi doar din cauza faptului că tatăl său, Naser al-Din Shah Qajar (1831-1896), a fost Șahul Persiei...

Naser al-Din Shah Qajar, un bărbat impunător, a fost Șahul Persiei în perioada 1848-1896. A avut unul dintre cele mai mari haremuri din lume, iar prinţesa Qajar a fost unul dintre cei 21 de copii ai săi, 11 băieţi şi 10 fete.

Esmat od-Dowleh a fost cel de-al treilea copil al Șahului.  Cronicarii vremii o descriu ca având înclinaţii intelectuale şi o mare pasiune pentru istorie. A studiat pianul, arta fotografică şi a luat lecţii de franceză.  De asemenea, prinţesa Qajar a fost scriitoare şi pictoriţă.
 
Faptul că era durdulie și că moștenise de la tatăl său o mustață nu prea dorită pe vreo față de domnișoară, vremurile, și mai ales puterea satrapică a părintelui săi au avut darul de-a elimna orice fel de complex din viața sa, impunând-o celorlalți supuși drept un etalon de frumusețe.

Pentru că ”frumusețea” nu putea să fie privită și admirată fără a naște și pasiuni, există și povestea conform căreia 13 bărbaţi s-ar fi sinucis din dragoste, fermecați de ”minunata” prințesă. 

Dar e doar o legendă, pentru că, în conformitate cu tradițiile locale, prințesa Qajar a fost măritată încă de când avea 10 ani, cu Dust Muhammad Khan, un băiat de viţă nobilă de aceeaşi vârstă. Culmea, sau alcoolul consumat fără moderație, a dus ca din această căsnicie să rezulte trei copii.

În ciuda corpului masiv, cu calități androgine, a sprâncenelor stufoase și a mustății prințesa Qajar era desemnată să fie amfitrionul conducătorilor importanți ce vizitau Persia, fiind capabilă să poate discuții la un nivel intelectual ridicat.

Prinţesa Qajar s-a îmbolnăvit de malarie în primăvara lui 1905, iar acest lucru i-a fost fatal, la doar 31 de ani. 

De adăugat ar mai fi faptul că în perioada despre care vorbim, în Persia, era chiar la modă ca femeile să aibă mustăcioară…

SHARE