Şeful Statului Major al armatei americane se temea că Trump va ataca China pentru a rămâne la putere

15 Sep 2021 | scris de Cristina Romanescu

Generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane, a fost atât de îngrijorat de instabilitatea lui Donald Trump în ultimele zile ale mandatului său la Casa Albă, încât a luat măsuri în secret pentru a evita un război cu China.

Şeful Statului Major al armatei americane se temea că Trump va ataca China pentru a rămâne la putere

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, i-a telefonat omologului său chinez pentru a-l asigura că Statele Unite nu vor ataca China, afirmă jurnaliştii cotidianului Washington Post Bob Woodward şi Robert Costa în cartea lor "Peril", care urmează să apară în următoarele zile.

Potrivit unor fragmente publicate din volumul citat de Washington Post, generalul Milley i-a pus pe adjuncţii săi să promită că nu vor da curs imediat niciun ordin extrem de la Donald Trump, în special privind utilizarea armei nucleare, după înfrângerea electorală a preşedintelui republican la 3 noiembrie.

Serviciile americane de informaţii ajungând la concluzia că China considera iminent un atac american, şeful Statului Major i-a telefonat generalului Li Zuocheng de două ori: la 30 octombrie, cu puţin înainte de alegerile prezidenţiale americane, şi la 8 ianuarie, la două zile după asaltul partizanilor lui Donald Trump asupra Capitoliului de la Washington.

"Generale Li, vreau să vă asigur că statul american este stabil şi că totul va fi bine. Nu vom ataca, nici nu vom desfăşura operaţiuni militare împotriva voastră", i-a spus el în cursul primului apel telefonic, potrivit acestei cărţi bazate pe mărturiile anonime a 200 de responsabili americani.

Generalul Milley i-a telefonat din nou omologului său chinez două luni mai târziu, după asaltul asupra Congresului SUA care a făcut să se clatine democraţia americană şi în timp ce Donald Trump contesta victoria electorală a lui Joe Biden.

"Totul este în regulă. Dar democraţia este uneori dezordonată", i-a spus el omologului chinez. 

Pe de altă parte, generalul Milley a reunit Statul Major pentru a sublinia că, dacă Donald Trump ordonă o lovitură nucleară, el este cel care trebuie să fie informat mai întâi.

Generalul le-a cerut tuturor ofiţerilor reuniţi să confirme că au înţeles corect, precizează jurnaliştii Woodward şi Costa, potrivit cărora confirmarea a constat într-un "jurământ".

El i-a mai cerut directorului CIA din acea perioadă, Gina Haspel, şi şefului serviciului de informaţii militare, Paul Nakasone, să supravegheze orice comportament instabil al lui Donald Trump, notează Washington Post.

A doua discuţie dintre şeful Statului Major american şi generalul Li a avut loc a doua zi după o conversaţie telefonică cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care dorea să se asigure că Donald Trump nu poate folosi codurile nucleare.

Nancy Pelosi a făcut public acest apel, într-o scrisoare adresată grupului său parlamentar, dar fără a intra în detalii. Bob Woodward şi Robert Costa au publicat transcrierea conversaţiei.

"Care sunt măsurile posibile pentru a împiedica un preşedinte dezechilibrat să declanşeze ostilităţi armate sau să aibă acces la coduri şi să ordone un atac nuclear?", a întrebat Nancy Pelosi.

"Dacă nici măcar nu-l pot împiedica să atace Capitolul, cine ştie ce altceva mai poate face?", a adăugat ea. "E nebun. Ştiţi că este nebun (...), iar ceea ce a făcut ieri este o dovadă în plus a nebuniei sale", a continuat Nancy Pelosi.

"Sunt total de acord cu dumneavoastră", i-a răspuns generalul Milley. Dar, a asigurat-o el, lanţul de comandă nucleară trece prin "o mulţime de controale" pentru a preveni utilizarea abuzivă a bombei de către un preşedinte.

"Unii pot crede că Milley şi-a depăşit autoritatea şi şi-a atribuit puteri excesive.

Dar el era convins că face ceea ce trebuie pentru ca "să nu existe o ruptură istorică în ordinea internaţională, nici un război accidental cu China sau cu alţii şi ca arma nucleară să nu fie utilizată", scriu autorii volumului.

Solicitat, Statul-Major american s-a abţinut de la orice comentariu.

Senatorul republican de Florida, Marco Rubio, s-a declarat indignat de acţiunile generalului Milley, solicitându-i lui Joe Biden să-l demită "imediat" din funcţie pe şeful Statului Major.

"Generalul Milley a încercat să-şi justifice comportamentul afirmând că judecata militară este mai echilibrată decât cea a comandamentului civil.

Este un precedent periculos pe care generalul Milley sau alţii l-ar putea folosi în viitor. Acest lucru riscă să distrugă principiul bine stabilit în ţara noastră al controlului civililor asupra militarilor", a scris Marco Rubio într-o scrisoare deschisă.


CLICK - Follow us on Google News