Descoperire revoluționară. Un dispozitiv care transformă aerul în energie electrică cu ajutorul unei proteine

22 Feb 2020 | scris de Ioana Tomozei

Invenția revoluționară a cercetătorilor americani: dispozitiv care transformă aerul în energie electrică cu ajutorul unei bacterii

Descoperire revoluționară. Un dispozitiv care transformă aerul în energie electrică cu ajutorul unei proteine

Oamenii de știință de la Universitatea Massachusetts Amherst au dezvoltat un dispozitiv prin care cu ajutorul unei proteine naturale transformp vaporii de apă din atmosferă în energie electrică, o descoperire tehnologică care ar putea revoluționa domeniul energiei verzi, dar și al medicinii, conform unui articol publicat pe site-ul universițății și în revista Nature.

Dispozitivul denumit ”Air-gen” a fost creat de inginerul Jun Yao și microbiologul Derek Lovley. Practic, el este un generator electric care este alimentat cu vapori de apă din aer. 

Air-gen are în componență o peliculă subţire de nanofire proteice cu o grosime mai mică de 10 microni. conductoare electric, produse de bacteriile Geobacter.

Pe partea de jos a peliculei este plasat un electrod, în timp ce un altul, de dimensiuni mai reduse, este poziționat deasupra peliculei, acoperind doar o parte din ea. Electrozii sunt conectați la nanofirele proteice, iar după ce pelicula absoarbe vaporii de apă din atmosferă, în urma unor procese electro-chimice se creează condițiile ce generează curent electric între cei doi electrozi.

”Literalmente creăm electricitate din aer. Air-gen generează energie curată 24/7″, a declarat Jun Yao despre dispozitivul său.

Noua tehnologie este nepoluantă, regenerabilă și are costuri reduse. Ea poate genera energie chiar și în zone cu umiditate extrem de scăzută, iar spre deosebire de alte surse de energie regenerabilă, nu necesită condiții favorabile pentru o funcționare eficientă. (vânt în cazul sistemelor eoliene, soare în cazul sistemelor solare).

Cercetătorii susțin că actuala generație de dispozitive Air-gen este capabilă să alimenteze electronice mici, iar următorul pas este extinderea aplicabilității lui spre brățările de fitness și ceasuri inteligente, eliminând astfel nevoia de baterii tradiționale.

“Scopul final este realizarea sistemelor la scară largă. De exemplu, tehnologia ar putea fi incorporată în vopseaua de perete ce ar putea ajuta la alimentarea casei, sau putem dezvolta generatoare independente de energie ce furnizează energie electrică în afara rețelei.

Odată ce vom ajunge la o scară industrială de producție a firelor, mă aştept să putem realiza sisteme mari, care să contribuie major la producția de energie durabilă. Aceasta este doar începutul noii ere a dispozitivelor electronice pe bază de proteine”, a descris așteptările pe care le are de la invenția sa Jun Yao.


CLICK - Follow us on Google News