The Times. Mihail Gorbaciov: «Dacă URSS nu s-ar fi destrămat, lumea ar fi fost mai bună»

30 Sep 2020 | scris de Monica Pavelescu

Potrivit The Times, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov consideră că dacă Uniunea Sovietică nu s-ar fi destrămat, lumea de astăzi ar fi fost mai bună, mai stabilă, mai sigură şi mai corectă.

The Times. Mihail Gorbaciov: «Dacă URSS nu s-ar fi destrămat, lumea ar fi fost mai bună»

Gorbaciov, ultimul preşedinte al uniunii Sovietice, a menţionat că nu şi-a dorit prăbuşirea URSS şi că evenimentul respectiv nu a reprezentat ”rezultatul final” al procesului de liberalizare pe care l-a inițiat - Perestroika.

Printre consecinţele pozitive ale prăbuşirii Uniunii Sovietice, Mihai Gorbaciov a enumerat sfârşitul Războiului Rece, încheierea de acorduri privind dezarmarea nucleară, apariţia libertăţii de a alege şi a sistemului multipartinic.

”Şi, cel mai important, am adus procesul schimbărilor până la punctul în care a devenit imposibil să fie inversat” – a adăugat fostul lider sovietic.

În acelaşi timp, Gorbaciov consideră ca fiind ”greşeli” reforma tardivă a partidului, descentralizarea URSS şi reformele economice deloc îndrăzneţe din acea perioadă.

Gorbaciov l-a îndemnat pe viitorul învingător în cursa prezidenţială din SUA să organizeze fără nicio întârziere o întrevedere cu Vladimir Putin.

Gorbaciov şi-a exprimat temerile că o cursă a înarmărilor ar putea scăpa de sub control.

“Situaţia este una îngrijorătoare. Indiferent care va fi rezultatul alegerilor, trebuie să reluăm dialogul pentru a ieşi din actuala stare de îngheţ. Este nevoie de un nou impuls din partea preşedinţilor ambelor ţări”, consideră Gorbaciov.

Fostul lider al URSS spune că Rusia şi Statele Unite trebuie să organizeze un “al doilea Reykjavik”, o întrevedere asemănătoare cu cea pe care a avut-o cu Ronald Reagan în Islanda, în 1986.

“Relaţiile dintre Uniunea Sovietică şi SUA la mijlocul anilor 80 au fost mult mai dificile decât sunt acum. Însă atunci am reuşit să găsit o ieşire din situaţie cu ajutorul încrederii, înţelegerii şi stabilirii raporturilor reciproce”, a subliniat fostul lider al URSS.

Gorbaciov a declarat că este deosebit de îngrijorat în privinţa planurilor americane de creare a unei noi arme nucleare.


CLICK - Follow us on Google News