Perspectiva cercetătorilor NASA după studiul un gheţar masiv din Groenlanda: Ar trebui să ne îndepărtăm de ţărmuri

20 Aug 2019 | scris de Anita Raicu

Emisfera nordică a cunoscut cele mai mari temperaturi înregistrate vreodată pe timpul verii, lunile iunie și iulie fiind cele mai călduroase din istorie, unul dintre efecte fiind topirea permafrost-ului din Groenlanda, unde, într-o singură zi, pe 2 august, insula  a pierdut 12.5 miliarde de tone de gheaţă.

Perspectiva cercetătorilor NASA după studiul un gheţar masiv din Groenlanda: Ar trebui să ne îndepărtăm de ţărmuri

”În Groenlanda există suficientă gheaţă pentru a creşte nivelurile mări cu 7.5 metri, adică o cantitate uriaşă de gheaţă, ceea ce poate fi devastator pentru ţărmurile de pe întreaga planetă, a spus oceanograful Josh Willis, membru al echipei care studiază ritmul topirii gheţarilor la baza NASA din Kulusuk, Groenlanda.

”Ar trebui să începem să ne îndepărtăm de ţărmuri”, a conchis oceanograful, citat de CNN.

Cercetătorii au cercetat gheţarul Helheim, unul dintre cei masivi din Groenlanda, cu o suprafață de 6 kilometri pătrați, care se topeşte accelerat la marginea estică insulei. Conform observatorilor, ghețarul se retrage cu câțiva zeci de metri în fiecare zi. 

În partea frontală a gheţarului oamenii de ştiinţă au descoperit o acumulare de apă pe care nu sunt obişnuiţi să o vadă prea des, în timp ce sondele au transmis informaţii îngrijorătoare: Helheim pluteşte pe ape cu temperatură ridicată, gheţarul având o adâncime de peste 600 de metri.

”Este un fapt rar pe planetă să vedem o asemenea variaţie a temperaturii la 700 de metri adâncime. În mod normal acolo, la o adâncime de circa 100 de metri, ar trebui să avem de-a face cu ape mai reci, doar că în acest caz în partea frontală a gheţarului apa e caldă până la suprafaţă. Astfel, apele calzi au posibilitatea să ajungă în contact direct cu gheaţa de pe întreaga suprafaţă frontală, accelerând topirea acesteia”, a delarat Ian Fenty, climatolog la NASA.

Topirea ghețurilor ce acoperă Groenlanda infuențează cel mai mult creşterea nivelurilor mării, la un nivel dublu faţă de Antarctica. Un gheţar masiv precum Helheim, dar şi unii de dimensiuni mai mici pot creşte nivelurile mării cu jumătate de milimetru într-o singură lună.


CLICK - Follow us on Google News