Britanicii, înverșunați într-o petiție împotriva Ducilor de Sussex

04 Mar 2020 | scris de Anita Raicu

Prințul Harry, Ducesa Meghan și fiul lor Archie s-au stabilit pe insula Vancouver din noiembrie anul trecut, după ce au anunțat că renunță la a mai îndeplini îndatoririle regale.

Britanicii, înverșunați într-o petiție împotriva Ducilor de Sussex

Canada a avut obligația de a le asigura securitatea, familia lui Harry fiind considerată protejată la nivel internațional.

Costurile serviciilor de securitate ale ducilor de Sussex se ridică la aproximativ 20 de milioane de lire sterline anual, iar recent guvernul canadian a anunţat că refuză să mai achite această sumă începând din luna aprilie, când în mod oficial cei doi nu vor mai fi membri seniori ai familiei regale britanie.

În consecinţă, contribuabilii din Marea Britanie rămân singura opţiune de decontare a cheltuielilor de securitate de care au nevoie Harry și Meghan, dar britanicii nu se arată deloc încântați de idee. Un sondaj demarat în emisiunea ”Good Morning Britain“, de la ITV, a arătat că nouă din zece persoane se opun acestui plan, peste 14.000 de persoane răspunzând chestionarului. 

Mai mult, peste 22.000 de britanici au semnat într-o singură zi o petiţie prin care solicită ca factura de securitate a Prinţului Harry, a Ducesei Meghan şi a fiului lor Archie să nu fie decontată din banii contribuabililor.

În textul petiţiei se arată că Ducii de Sussex au o avere considerabilă, fiind multimilionari, iar folosirea fondurilor publice pentru a-şi achita costurile de securitate ar fi o mişcare ”total nedemocratic“. 

”Ei au ales să renunţe la îndatoririle regale, să locuiască în străinătate şi să călătorească pe tot globul pentru a-şi dobândi independenţa financiară. Prin urmare, este responsabilitatea lor să-şi plătească securitatea, nu intră în atribuţiile contribuabililor din Marea Britanie. Noi nu vrem să plătim pentru Harry, Meghan şi fiul lor şi vrem să solicităm Parlamentului Regatului Unit şi Camerei Comunelor să nu-i ajute în vreun fel din punct de vedere financiar“, se arată în petiţie. 

Decizia guvernului canadian a fost luată tot în urma presiunii făcute de cetățeniăăăăă, care în luna ianuarie au semnat la rândul lor o astfel de petiţie. În doar şase zile, peste 80.000 de canadieni au semnat împotriva cheltuirii banilor publici în favoarea Ducilor de Sussex. 

De cealaltă parte, Harry şi Meghan au sugerat, însă, într-un comunicat că au nevoie de protecţie făcând foarte clar faptul că este un drept al lor, având în vedere că Prinţul Harry este o figură publică nu pentru că a ales, ci pentru că s-a născut în familia regală britanică.


CLICK - Follow us on Google News