Alertă europeană. Măști de protecție cu grad mare de filtrare, FFP2, care nu asigură protecția promisă

06 Noi 2020 | scris de Monica Pavelescu

Un model de măști FFP2, cu grad mare de filtrare, nu asigură protecția promisă, avertizează sistemul european de alertă pentru produse neconforme RAPEX.

Alertă europeană. Măști de protecție cu grad mare de filtrare, FFP2, care nu asigură protecția promisă

Măștile, model KN95 - KF94 - FFP2 NR, produse în China, deși sunt încadrate la categoria FFP2, printre cele mai sigure, cu grad de protecție de aproape 100%, în realitate ele au o capacitate de filtrare mai mică de 73%, potrivit RAPEX.

”Capacitatea totală de filtrare a măști este insuficientă (valoarea medie măsurată este mai mică de 72,9%), iar masca nu se adaptează corect pe figură.

Ca atare, o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, crescând riscul de infecție dacă nu sunt luate măsuri suplimentare de protecție.

Produsul nu respectă Regulamentul Echipamentelor Personale de Protecție și nici Standardul European En 149”, se arată în alerta RAPEX, care cere returnarea măștilor de către cei care le-au cumpărat.

Descrierea măștilor reclamate de RAPEX: Notification_INFO_00135_20_en

O altă alertă, emisă de Luxemburg, semnalează un alt model de măști neconforme: deși sunt prezentate ca oferind o protecţie ridicată - ”capacitate de filtrare ridicată”, ”ajută la filtrarea a până la 90% din bacterii”, ”ideal pentru utilizarea asistenţei medicale la domiciliu” - afirmaţilei nu sunt susţinute de dovezi.

”În absenţa unor dovezi privind eficienţa acestor măşti, acest lucru ar putea crea un fals sentiment de siguranţă purtătorului şi, prin urmare, nu l-ar putea proteja corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare”, potrivit RAPEX.

RAPEX este sistemul european de alertă rapidă pentru produse periculoase, care asigură circulaţia rapidă, între statele membre şi Comisia Europeană, a informaţiilor privind produsele periculoase retrase de pe piaţă şi/sau recuperate de la consumatori în orice parte a Europei, astfel încât să se poată lua măsuri corespunzătoare oriunde în UE. 


CLICK - Follow us on Google News