Năstase și Țiriac, în vremurile Revoluției. «Bă, idiotule puteai să mori!»

20 Dec 2020 | scris de Anita Raicu

Se împlinesc 31 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, când românii și-au luat ”rația de libertate”, singura cu care au rămas, visele despre o viață mai demnă și mai prosperă fiind întâmplându-se doar unora dintre ei, aflați la momentul și la locul potrivit...

Năstase și Țiriac, în vremurile Revoluției. «Bă, idiotule puteai să mori!»

Este un prilej de rememorare a evenimentelor care ne-au marcat în acele zile, trăite cu sufletul la gură, extrem de intens.

Detașându-ne de tragismul acelor zile, unele întâmplări au devenit anecdotice, precum este cea care îi putea aduce lui Ilie Năstase o groază de probleme, din cauza bunului său prieten Ion Țiriac.

”În ’89 locuiam la Paris. Veneam, însă, în ţară în fiecare decembrie, să-mi văd părinţii. Când am plecat de la Paris, cam pe 17 decembrie 1989, mi s-a spus pe aeroport: «Vezi că sunt probleme în România». Am plecat totuşi. Am ajuns în Bucureşti şi m-am trezit cu Cornel Dinu la mine acasă. El mi-a zis: «Trebuie să pleci!». Eu: «De ce?». El: «Că nu-i bine». Eu: «Nu plec, că am avion tocmai pe 24».

Până la urmă am acceptat şi m-am dus să-mi rezerv biletul la Air France, la Ambasada Franţei. Era 21 decembrie şi am văzut fum în faţă, se trăgea pe acolo. Şi am luat-o la fugă. La Ambasada Franţei mi-au zis că pot pleca tocmai pe 23 decembrie. Avionul meu a fost ultimul care a plecat. Nu s-a mai putut pleca din ţară după aia.

Până să plec, însă, a mai fost ceva. Ţiriac îmi spusese mai demult ceva de o puşcă. O puşcă de vânătoare, primită de la Maurer, pe care nu putea să o aducă în Franţa. Şi m-a pus pe mine să i-o aduc. El, Ţiriac, nu ştiu de ce, nu a venit deloc în România timp de cinci ani înainte de Revoluţie.

Făcusem cerere să pot transporta puşca asta cu mult timp înainte. Mă sună pe 22 decembrie cineva şi îmi spune: «Domnu’ Năstase, să ştiţi că i-a ieşit aprobarea domnului Ţiriac. Să veniţi să vă dau puşca, să i-o duceţi în Franţa». Eu, idiot, mă duc, iau puşca într-o geantă de piele şi plec cu ea pe umăr.

Pe 23 decembrie am plecat la aeroport cu maşina lui Cornel Dinu, cu puşca după mine. La ce vânzoleală era la Aeroportul Otopeni, nu s-a mai uitat nimeni ce transport eu şi aşa am plecat cu puşca. În avion m-am întâlnit şi cu Sever Mureşan. Pleca Sever Mureşan! (fost tenisman, ulterior om de afaceri controversat, arestat în dosarul Dacia Felix - N.R.).

Bun. Mă întâlnesc seara cu Ţiriac, la Paris, la restaurant, cu nevestele, cu copiii. Atunci m-am certat cu Ţiriac rău de tot. Eu, cu puşca la spinare, în restaurant. La care Ţiriac face: «Bă, idiotule, puteai să mori!». Eu i-am zis: «Bă, idiotule, nu mi-ai spus să-ţi aduc puşca? E, uite că acuma mi-a dat-o. Uite-ţi puşca!». El: «Bă, tu eşti nebun!». Eu: «Da, sunt nebun din cauza ta». Mi-am dat şi eu seama că puteam să mor atunci.

Bineînţeles că a doua zi domnul Ion Ţiriac şi domnul Sever Mureşan erau în avion. Plecau la Bucureşti. Aşa că… nu vreau să vă spun mai mult. Ne oprim aici…", a relatat Ilie Năstase pentru cotidianul Adevărul.


CLICK - Follow us on Google News