New York Times, studiu. Imunitatea față de coronavirus durează ani de zile. Vaccinarea, pe planul doi?

18 Noi 2020 | scris de Monica Pavelescu

Un studiu efectuat de La Jolla Institute of Immunology din California, citat de New York Times, relevă faptul că  imunitatea față de coronavirus ar putea dura ani, dacă nu decenii.

New York Times, studiu. Imunitatea față de coronavirus durează ani de zile. Vaccinarea, pe planul doi?

Cercetarea, publicată online, fără să fie evaluată sau publicată încă într-o revistă științifică, reprezintăeste cel mai cuprinzător și mai îndelungat studiu al memoriei imune față de coronavirus, efectuat până în prezent.

În ultima perioadă, rapoartele privind scăderea nivelului de anticorpi au provocat îngrijorare, presupunându-se că imunitatea la coronavirus poate scădea în câteva luni, lăsând din nou persoanele vulnerabile la virus.

Dar mulți imunologi au subliniat că este firesc ca nivelul anticorpilor să scadă. În plus, anticorpii sunt doar un segment al sistemului imunitar.

Deși anticorpii din sânge sunt necesari pentru a bloca virusul și pentru a preveni o a doua infectare, celulele imune sunt cele care ”își amintesc” virusul și sunt responsabile pentru prevenirea formelor grave.

De cele mai multe ori, când oamenii sunt infectați a doua oară cu un anumit agent patogen, sistemul imunitar recunoaște invadatorul și calmează rapid infectarea. Coronavirusul se deteriorează lent, ceea ce oferă sistemului imunitar suficient timp.

”Poate fi oprit suficient de repede încât nu numai că nu simți simptome, dar nici nu devii contagios”, a spus dr. Sette, imunolog la La Jolla Institute of Immunology.

Dr. Sette și colegii săi au recrutat 185 de voluntari, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 19 și 81 de ani, care s-au vindecat de Covid-19.

Majoritatea au avut simptome ușoare, care nu necesită spitalizare; cei mai mulți au furnizat doar o probă de sânge, dar 38 au furnizat mai multe probe, pe parcursul mai multor luni.

Echipa a urmărit patru componente ale sistemului imunitar: anticorpi, celule B (care produc mai mulți anticorpi la nevoie) și două tipuri de celule T care ucid alte celule infectate. Ideea a fost de a construi o imagine a răspunsului imun în timp, analizând constituenții săi.

Cercetarea a descoperit faptul că anticorpii au fost durabili, cu scăderi modeste la șase până la opt luni după infectare. Celulele T au prezentat doar o ușoară descompunere lentă în organism, în timp ce celulele B au crescut ca număr – o descoperire neașteptată, pe care cercetătorii nu o pot explica deocamdată.

Studiul a concluzionat că, la opt luni de la infectare, majoritatea persoanelor care s-au vindecat au încă suficiente celule imune pentru a combate virusul și pentru a preveni boala, arată noile date.

Din fericire, o rată lentă de declin pe termen scurt sugerează că aceste celule pot persista în organism pentru o perioadă foarte lungă de timp.

”Această memorie poate preveni formele grave timp de mulți ani, în majoritatea cazurilor”, a spus Shane Crotty, virusolog al  La Jolla Institute of Immunology, cel care a condus noul studiu.

Confirmarea acestor rezultate ar putea aduce o ușurare celor care se tem că imunitatea dobândită față de acest virus este de scurtă durată și că vaccinurile trebuie administrate de mai multe ori pentru a menține epidemia sub control.

Studiul confirmă o altă descoperire recentă: supraviețuitorii SARS, boala cauzată de un alt coronavirus, au încă celule imune importante, la 17 ani de la recuperare.

Rezultatele sunt în concordanță și cu dovezi încurajatoare din partea altor laboratoare.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington condusă de imunologul Marion Pepper, a demonstrat anterior că anumite celule ”de memorie” produse ca urmare a infectării cu coronavirus persistă cel puțin trei luni în organism.

Un alt studiu, publicat săptămâna trecută, a constatat, de asemenea, că persoanele care s-au vindecat de Covid-19 au celule imune puternice și protectoare, chiar și atunci când anticorpii nu sunt detectabili.

”Toate aceste studii conturează aproximativ aceeași imagine, adică, odată ce treci prin acele prime săptămâni critice, restul răspunsului pare destul de convențional”, declară Deepta Bhattacharya, imunolog la Universitatea din Arizona.

Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale, a declarat că nu a fost surprinsă că organismul reacționează într-un mod durabil, deoarece ”asta se presupunea că se va întâmpla”.

În noul studiu, doar un număr mic de persoane infectate nu au prezentat o imunitate de lungă durată după vindecare, posibil din cauza diferitelor cantități de coronavirus la care au fost expuși.

”Această insuficiență individuală va putea fi depășită cu ajutorul vaccinurilor”, este de părere Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto.

Cât durează imunitatea este greu de prezis cu exactitate, deoarece oamenii de știință nu știu încă ce niveluri ale diferitelor celule imune sunt necesare pentru a oferi protecție împotriva SARS-Cov-2. Dar studiile de până acum au sugerat că și un număr mic de anticorpi sau celule T și B este suficient pentru a-i proteja pe cei care s-au vindecat.

”Nu există niciun semn că celulele de memorie vor scădea brusc, ceea ce ar fi cam neobișnuit. De obicei, există o descompunere lentă, de-a lungul anilor”, spune dr. Iwasaki.

Există câteva dovezi care arată că reinfectările cu coronavirusuri care provoaca răceli sunt rezultatul variațiilor genetice virale, a menționat dr. Bhattacharya, astfel încât aceste preocupări ar putea să nu fie relevante pentru noul coronavirus.

”Nu cred că este o predicție nerezonabilă să credem că aceste componente ale memoriei imune vor dura ani de zile”, a spus el.


CLICK - Follow us on Google News