3dots.ro

Actorul și cântărețul american Harry Belafonte a murit la 96 de ani

Actorul și cântărețul american Harry Belafonte a murit la 96 de ani

Cântărețul și actorul Harry Belafonte a încetat din viață la 96 de ani, potrivit Reuters. Conform The Guardian, Harry Belafonte a murit în urma unei insuficiențe cardiace congestive.

A luptat pentru drepturile persoanelor de culoare
Harry Belafonte a câștigat și un premiu Tony pentru actorie și a apărut în numeroase lungmetraje. Artistul a finanțat numeroase inițiative din anii 1960, a făcut campanie împotriva sărăciei, a apartheidului și SIDA în Africa și a susținut personalități politice de stânga precum Fidel Castro din Cuba și Hugo Chavez din Venezuela.

Belafonte s-a născut în 1927 în clasa muncitoare Harlem, New York, și și-a petrecut opt ​​ani din copilărie în Jamaica, locul din care emigraseră părinții săi.

S-a întors în SUA pentru a urma studiile liceale, dar s-a luptat cu dislexia și a abandonat școala la începutul adolescenței.

A avut diverse slujbe, lucrând în piețe și în cartierul de confecții al orașului, apoi s-a înscris în marina americană la vârsta de 17 ani în martie 1944, lucrând ca încărcător de muniții la o bază din New Jersey.

După încheierea războiului, a lucrat ca ajutor de portar, dar a aspirat să devină actor, după ce a urmărit piese de teatru montate la American Negro Theatre din New York, împreună cu colegul său Sidney Poitier.

A urmat cursuri de actorie, unde i-a avut colegi de studiu pe Marlon Brando și Walter Mathau.

A cântat folk, pop și jazz prin cluburile new-yorkeze, fiind acompaniat de orcheste celebre în acele vremuri, precum cea a lui Miles Davies sau Charlie Parker.

Și-a lansat albumul de debut în 1954, o colecție de cântece populare tradiționale.

Cel de-al doilea album al său a fost primul număr 1 în noul top al albumelor Billboard din SUA în martie 1956, dar succesul său a fost întrecut de cel de-al treilea album din anul următor, Calypso, cu cântece din moștenirea sa jamaicană. A adus pentru prima dată stilul calypso și a devenit primul album care s-a vândut în peste un milion de copii în SUA.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs