3dots.ro

A murit cunoscutul creator de modă Paco Rabanne

A murit cunoscutul creator de modă Paco Rabanne

Cunoscutul creator de modă Paco Rabanne a încetat din viață vineri, la vârsta de 88 de ani, potrivit unui comunicat al grupului spaniol Puig citat de El Pais.

​Creatorul de modă basc era cunoscut pentru creaţiile sale textile şi marca de parfumuri.

Francisco Rabaneda Cuervo s-a născut la Pasaia (Gipuzkoa) pe 18 februarie 1934, fiu al unui general andaluz loial Republicii – Francisco Rabaneda Postigo, care a fost împuşcat în Santoña (Cantabria) în 1937.

Mama sa era bască a fost şi ea militantă şi membră a conducerii Partidului Comunist din Spania (PCE).

Când avea cinci ani, Rabanne s-a mutat cu familia în Franţa. După ce s-a stabilit la Paris, a studiat Arhitectura la Şcoala Naţională Superioară de Arte Plastice.

A intrat rapid în lumea modei pentru că mama lui lucrase în atelierul de modă Balenciaga din San Sebastián.

La început, a conceput accesorii pentru creatori precum Givenchy, Balenciaga sau Dior. În 1963 şi-a prezentat prima colecţie de costume, în care a amestecat materiale precum plasticul, hârtia sau aluminiul.

De atunci, a creat un imperiu în lumea modei, variind de la haute couture, îmbrăcăminte şi parfumuri până la elemente decorative. Marca sa a devenit parte a grupului spaniol Puig în 1986.

”El a făcut parte dintre cele mai vizionare figuri din moda secolului XX şi moştenirea sa va rămâne o sursă constantă de inspiraţie”, scrie într-un comunicat al mărcii sale făcut pe reţelele de socializare.

Rabanne a fost distins cu National Fashion Design Award în 2010 pentru „inovaţia sa şi contribuţia în toate domeniile culturii secolului XX”.

Rabanne, care a anunţat în 1999 că renunţă la creaţiile haute couture, era cunoscut şi pentru activităţile sale artistice şi pentru latura sa filozofică.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs