‘Căutaţi unde arată îngerul’ – referința anonimă ce determină Vaticanul să acționeze în căutarea unei fete dispărute de aproape patru decenii 

Autor:

Data:

Dispariția Emmanuelei Orlandi, fiica lui funcţionar al Sfântului Scaun, care a dispărut în urma cu 36 de ani, reprezintă una din enigmele societății italiene, atrăgând din nou atenţia anul trecut, când familia Emmanuelei a primit o scrisoare anonimă în care se sugerează că rămăşiţele adolescentei ar fi îngropate în cimitirul pentru germani din Vatican, fiind îndemnate să ”caute unde arată îngerul”, relatează The Independent.

Expresia ”căutaţi unde arată îngerul” face referire la statuia din marmură a unui înger din vechiul Cimitir Teutonic, iar Vaticanul a fost de acord să deschidă două morminte în căutarea rămăşiţelor Emmanuelei Orlandi. Cele două morminte vor fi deschise pe 11 iulie.

Rudele fetei, avocaţii familiei şi avocaţi ai Sfântului Scaun vor fi prezenţi, conform unor declaraţii ale lui Alessandro Gisotti, purtător de cuvânt al Vaticanului. Cadavrele exhumate vor fi analizate pentru a fi datate, apoi testarea ADN-ului va încerca să stabilească dacă oricare dintre rămăşiţele găsite aparţin Emmanuelei Orlandi.

”După 35 de ani în care nu a existat niciun fel de cooperare, începerea unei investigaţii este un pas important”, a spus Pietro Orlandi, fratele tinerei dispărute, agenţiei de presă Ansa.

Deschiderea mormintelor este un nou episod dintr-o lungă serie de încercări de rezolvare a misterului care înconjoară dispariţia tinerei, imaginaţia presei italiene fiind foarte activă în ultimele decenii.

În 2012, mormântul lui Enrico De Pedis, un gangster îngropat într-o bazilică din Roma, a fost deschis după ce un apel anonim la o televiziune în 2005 a spus că mormântul acestuia ar conţine informaţii care ar ajuta poliţia să explice dispariţia fetei. Nu a fost găsit nimic relevant în urma deshumării. 

Anul trecut, găsirea mai multor oase în timpul unor lucrări la ambasada Vaticanului din Roma a creat o adevărată frenezie în presa italiană, sugerându-se că ar aparţine fetei. Testarea ADN-ului a infirmat această ipoteză.

Dacă ar mai fi în viață,  Emmanuela Orlandi ar avea 51 de ani.

Leave a Comment