3dots.ro

Natalia, o adolescentă de 14 ani, a murit înghețată, în drum spre școală, fără ca nimeni s-o ajute

Natalia, o adolescentă de 14 ani, a murit înghețată, în drum spre școală, fără ca nimeni s-o ajute

Cazul unei adolescente în vârstă de 14 ani care a murit înghețată în zăpadă, la Andrychów, o mică localitate în apropiere de Cracovia, a cutremurat opinia publică din Polonia, care a criticat poliția, care ar fi intervenit târziu, și a celor care au trecut indiferenți pe lângă copilul aflat pe moarte, relatează publicația Fakt.

Ca în fiecare dimineață, și marți, 28 noiembrie, Natalia a plecat spre școală, dar nu a mai ajuns la cursuri niciodată… În jurul orei 8.15, fata și-a sunat tatăl și i-a spus că nu se simțea bine: ”Tata, e întuneric în fața ochilor mei… Mă simt slăbită. Sunt deja stau întinsă la pământ. Nu știu unde sunt”. Apoi, apelul s-a întrerupt și părintele nu și-a mai putut contacta copilul

Tatăl Nataliei a început imediat o căutare disperată a fiicei sale, pornind alături de mai mulți prieteni pe drumul către școală pe care îl parcurgea Natalia. Cum adolescenta nu a fost de găsit, s-a dus la o secție de poliție, în jurul orei 10.00, anunțând dispariția.

Deși cazul cerea o intervenție urgentă, oficialii nu ar fi luat măsuri imediate. O rudă a dezvăluit că, în loc să localizeze rapid telefonul mobil al fetei, poliția a stat două ore să facă documente și inițial l-a interogat pe tată.

În cele din urmă, poliția a demarat căutările, dar nu ofițerii au găsit-o pe fetiță, ci un prieten al tatălui. S-a întâmplat cinci ore mai târziu de momentul dispariției. Fata zăcea nemișcată în zăpadă, lângă un panou de afișaj publicitar, în apropiere de o parcare a unui supermarket Aldi. Ținea telefonul în mână, degetul ei era pe tastatură. Fata a încercat să sune din nou…

”A fost inuman, a fost ignoranță. Ar fi trebuit să acționeze imediat. Ar fi putut sări peste procedurile rigide și să completeze documentele mai târziu. Era suficient să-i urmărească telefonul, să iasă pe teren cu polițiști și câini”, spune prietenul tatălui, cel care a găsit-o pe fată.

Afară erau minus 3 grade Celsius. Fata s-a așezat pe axul de metal al panoului, și a leșinat.

”Era ger, ningea Îmi pot imagina ce a a trecut. Când am găsit-o în zăpadă, l-am sunat pe Grzegorz, a ajuns la mine imediat. Nu avea puls. Telefonul era activ, trebuia doar să urmărească semnalul. Am dus-o la magazin, într-un loc cald, și am chemat ajutor. Niciunul dintre trecători nu a reacționat, cum este posibil?”, mai declară cel care a găsit-o pe Natalia.

Niciunul dintre angajații sau clienții supermarketului nu a observat-o pe fată în zăpadă. Zeci de oameni au trecut pe lângă ea. Nici un șofer nu a oprit, nimănui din toți cei care au trecut pe acolo, un loc aglomerat, nu i-a păsat de copilul neajutorat.

Când Natalia a fost găsită la aproximativ cinci ore după apelul ei de urgență, suferea de hipotermie severă. Ar fi avut doar o temperatură a corpului de 22 de grade atunci când salvatorii au dus-o, în cele din urmă, la un spital, în jurul orei 14.00, după măsuri de prim-ajutor acordate la fața locului.

Ajutorul a venit prea târziu! Adolescenta a murit, a doua zi, în clinica din Cracovia unde fusese internată.

În replică, poliția spune că toate procedurile necesare au fost inițiate imediat și că de vină este tatăl fetei, care ar fi raportat dispariția în cursul după-amiezei.

”Nu o vom readuce înapoi pe Natalka, dar vom lupta pentru dreptate, pentru acțiuni mai bune ale poliției și ale serviciilor în care ar trebui să avem mare încredere. Un astfel de incident nu trebuie să se mai întâmple niciodată, nu dorim ca vreun părinte să fie nevoit să trăiască o asemenea tragedie”, a declarat unchiul fetei.

Potrivit autopsiei preliminare, Natalia a murit după o hemoragie cerebrală masivă. Procurorul de caz a declarat că legiștii nu au comentat etiologia bolii și că e nevoie de efectuarea unor teste suplimentare și de cercetarea dosarelor medicale ale fetei, dacă acestea există. De asemenea, oficialul a menționat că experții au găsit și semne de hipotermie, dar că aceasta nu a contribuit la decesul copilului.

Nu a fost prima lovitură a destinului primită de familia Nataliei, mama sa murind de cancer, la doar 32 de ani.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs