Africa de Sud, indicii privind viața după Omicron. «A apărut o nouă categorie de pacienți»

12 Ian 2022 | scris de Cristina Romanescu

La finalul lunii decembrie, autoritățile sanitare din Africa de Sud au anunțat că a fost depășit vârful valului produs de varianta Omicron. Experiența țării în care a fost descoperită tulpina poate oferi indicii despre ce urmează în celelalte țări în care valul de infectări este în plină desfășurare, relatează The Telegraph.

Africa de Sud, indicii privind viața după Omicron. «A apărut o nouă categorie de pacienți»

Chiar dacă trei sferturi populația statului african nu a primit încă schema completă de vaccin împotriva Covid-19, în România procentul este de circa 60%, imunitatea dobândită prin infecții anterioare și semnele că Omicron este o boală mai ușoară par să fi reușit să fi ținut presiunea în afara spitalelor.

Totalul deceselor în exces atribuite Omicron în Africa de Sud este de aproximativ 10.000, comparativ cu aproximativ 110.000 de decese în exces în timpul valului anterior, generat de varianta Delta.

”Cel mai important factor este că a existat o decuplare clară între răspândirea în comunitate, care a fost foarte rapidă, și nivelul internărilor în spitale. Nu am suspendat operațiile la cerere și nu au existat probleme privind ocuparea paturior”, a declarat Richard Friedland, directorul executiv al Netcare, cel mai mare furnizor de asistență medicală privată din Africa de Sud. 

În Gauteng, centrul economic al Africii de Sud și principalul focar Omicron, decesele în exces au fost, de asemenea, cu mult sub valurile anterioare.

”Viteza incredibilă a acestui val este ceea ce a surprins. Acesta este singurul val în care toți cei pe care îi cunoșteam au fost infectați”, a spus François Venter, expert în HIV și boli infecțioase la Universitatea Wits din Johannesburg.

Această situație este cu atât mai frapantă, cu cât Africa de Sud are un nivel ridicat de imunitate în comparație cu alte țări, dobândit ca urmare a numărului mare de cazuri din valurile anterioare - un studiu recent estima că existau anticorpi în aproximativ trei sferturi din probele de sânge prelevate în Gauteng, în momentul în care Omicron a lovit.

Excesul de decese naturale anul trecut, de exemplu, a fost de peste 200.000, în mare parte atribuite coronavirusului. Datele depășesc cu mult numărul oficial de morți din Africa de Sud din cauza pandemiei, de puțin peste 90.000 de oameni. Populația totală a țării este de 60 de milioane.

Vârful numărului de persoane internate în valul Omicron din Africa de Sud a fost de aproximativ două treimi din vârful Delta. Dar această cifră ascunde o nuanță importantă care subliniază natura ușoară sau moderată a multor cazuri în comparație cu valurile trecute, a spus Friedland.

”A apărut o nouă categorie de pacienți, pe care nu am văzut-o în ultimele trei valuri”, a afirmă expertul sud-african.

Numiți în literatura de specialitate și ”incidental Covid”, această ”nouă categorie de pacienți” sunt definiți drept persoane care au ajuns în spital cu alte afecțiuni și au fost depistați pozitiv pentru Covid-19, deși nu manifestau simptome asociate acestei boli, în timpul controalelor de rutină.

În timp ce cazurile de Covid-19 din maternități s-au manifestat adesea într-o formă gravă în valurile anterioare din cauza posibilelor complicații, ”într-o zi din decembrie într-unul dintre spitalele noastre, din 14 nașteri în acea zi, 13 paciente au fost testate pozitiv și toate au fost asimptomatice”, a spus Friedland.

În medie, pacienții Covid au stat trei zile internați în spital în timpul valului Omicron, în comparație cu aproximativ șapte zile în celelalte valuri.

Natura mult mai transmisibilă a Omicron poate avea implicații diferite când se calculează presiunea asupra spitalelor în țările cu populații mai în vârstă și fără o rată ridicată a infecțiilor anterioare precum în Africa de Sud.

Situația din Africa de Sud arată, de asemenea, că valurile Omicron s-ar putea să nu se estompeze la fel de repede cum apar.

Proporția testelor care revin pozitive este acum mult sub vârful de 40% în unele zone. Dar în Gauteng, ratele testelor pozitive abia au scăzut sub 20%.

”S-ar putea să nu fie măcelul total al valurilor anterioare, dar poate încă pune sistemele de sănătate sub presiune. Cred că este prematur fie să spunem că este sfârșitul lumii, fie că nu este nimic. Adevărul inconfortabil este undeva între acestea”, afirmă Tom Moultrie, profesor de demografie la Universitatea din Cape Town.

Angelique Coetzee, președintele Asociației Medicale din Africa de Sud, este primul medic care a tras un semnal de alarmă asupra unei posibile noi variante, care s-a dovedit a fi Omicron.

Ea a fost printre cei care au semnalat că Omicron a provocat simptome ”foarte, foarte ușoare” în comparație cu Delta și ea a emis ipoteza că ”ar putea fi de mare ajutor pentru noi” prin înlocuirea variantei mai periculoase și prin a ajuta populația să ajungă la o imunitate de turmă.


CLICK - Follow us on Google News