Opozantul rus Alexei Navalnîi  a murit într-o colonie penitenciară din Arctica

Opozantul rus Alexei Navalnîi  a murit într-o colonie penitenciară din Arctica

Alexei Navalnîi, principalul opozant al regimului Putin, a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din Arctica.

Serviciul penitenciar rus a raportat că Aleksei Navalnîi a murit „după o plimbare”, potrivit Sky News.

”La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul A. Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și conștiența aproape imediat.

Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul deținutului”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit TASS, cauzele decesului lui Navalnîi sunt în curs de determinare, conform Serviciul Federal Penitenciar din districtul autonom Iamalia-Neneția.

Kremlinul a declarat că nu are informații despre cauza morții.

Închis într-o colonie penitenciară deasupra Cercului Arctic

Alexei Navalnîi unul dintre cei mai vizibili critici ai lui Putin, fusese condamnat la 19 ani de închisoare sub ”regim special” și nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin.

El era închis într-o colonie penitenciară situată la aproximativ 65 de kilometri nord de Cercul Arctic.  Într-un clip video filmat în închisoare, în urmă cu o lună, apăruse slab și cu capul ras.

La începutul lunii decembrie, el dispăruse dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde ispășea o sentință de 30 de ani pentru extremism și acuzații de fraudă, pe care le-a numit răzbunare politică pentru conducerea opoziției anti-Kremlin din anii 2010.

Navalnîi a expus corupția din cercul apropiaților lui Putin

Fost politician naționalist, Navalnîi a contribuit la declanșarea protestelor din 2011-2012 din Rusia, luptând împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul apropiaților lui Putin și împărtășind descoperirile în clipuri video bine realizate care au adunat sute de milioane de vizualizări.

Navalnîi a descoperit un palat construit pe malul Mării Negre pentru uzul personal al lui Putin, reședințe și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o prostituată care a legat un oficial de politică externă cu un cunoscut oligarh.

Momentul culminant al carierei sale politice a venit în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o cursă pentru funcția de primar al Moscovei, în alegeri despre care puțini credeau că sunt libere sau corecte.

Otrăvit cu noviciok în 2020

În 2020, Navalnîi a intrat în comă după ce fusese otrăvit cu agentul neurochimic noviciok de către Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) și a fost transportat în Germania pentru tratament. După ce s-a recuperat și s-a întors în Rusia, în ianuarie 2021, el a fost arestat pentru o încălcare a condițiilor de eliberare condiționată și condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea care ar totaliza mai mult de 30 de ani.

Condamnat în 2022 la nouă ani de închisoare pentru fraudă, într-un caz pe care îl descrie ca fiind o răzbunare politică, Aleksei Navalnîi a primit o noură sentință în august 2023, la capătul unui așa-zis proces desfășurat cu uşile închise în colonia penală IK-6 din Melehovo, la 250 de kilometri est de Moscova, unde îşi executa pedeapsa.

Navalnîi a fost declarat vinovat de înființarea unei ”organizaţii extremiste” și condamnat la alți 19 ani de închisoare. Grupul pe care l-a fondat, Fondul Anticorupţie (FBK), a fost deja închis în 2021 sub acuzația de „extremism”. FBK a publicat numeroase investigații despre corupția din cadrul regimului Putin.

Un medic ATI de la Institutul ”C.C Iliescu” din București s-a sinucis

Un medic ATI de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București a murit vineri dimineață. Doctorul avea 58 de

Un tânăr de 23 de ani a murit într-un salon de tatuaje dintr-un mall din Timișoara

Un tânăr în vârstă de de 23 de ani, client al unui salon de tatuaje dintr-un mall din Timişoara, a încetat din viață, vineri, după

Reacția unei adolescente, căreia i-a fost refuzat un avort, a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi

O adolescentă în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a XII-a, s-a prezentat marți seara, 9 aprilie 2024, alături de mama ei, la Unitatea

O pisică gestantă a venit singură la ușa unui spital veterinar, pentru a cere ajutor – video

La spitalulul veterinar Arcadia Vet din Iași s-a petrecut un eveniment neașteptat, care demonstrează că, în ciuda reținerilor pe care le manifestăm, animalele sunt mult

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: ”Nu sunt date care să ateste o viciere a tratamentului la ATI. Decesele nu puteau fi evitate”

Într-o declarație de presă, managerul Spitalului Sf. Pantelimon din București, Bogdan Socea, a declarat că primele date arată că nu au existat nereguli în privința

Un sătean a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori

După ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria, un localnic din comuna Dragotești, județul Gorj, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă

Tatăl lui Sebi, studentul ucis în accidentul de la 2 Mai: ”În țara noastră banul este la putere, banul cumpără totul, la justiție, la cei care ne conduc”

Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în august 2023 de către Vlad Pascu care se urcase drogat la volan, a declarat,

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de decese suspecte în secţia ATI

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au demarat o anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon care va cerceta veridicitatea unei sesizări cu privire la un

Fostul actor și sportiv american O.J. Simpson a murit

Fostul jucător de fotbal american și actor O.J. Simpson a murit la 76 de ani, fiind bolnav de cancer, scrie ABC News. ”Tatăl nostru, Orenthal

Akebono, marele campion la sumo, a murit la 54 de ani

Akebono, primul mare campion de sumo venit din afara Japoniei, a încetat din viață la 54 de ani. În urma sa au rămas soția și