
Situația periculoasă a două surori din Arabia Saudită, care au fugit de lângă familie pentru dreptul la o viaţă proprie – video

Două surori din Arabia Saudită au reuşit să scape de sub tutela familiei în timp ce se aflau în vacanţă la Istanbul împreună cu tatăl lor şi cea de-a doua soţie a acestuia. Convinse că familia şi autorităţile saudite sunt pe urmele lor şi le vor ucide dacă le vor găsi, ele se ascund aşteptând să primească dreptul de azil într-o altă ţară.
Dua, 22 de ani şi Dalal AlShowaik, 20 de ani, plănuiau de mai bine de cinci anisă evadeze. Tatăl lor le supraveghea fiecare pas, mai ales de când aflase de aceast plan, de la una din prietenele fetelor.
Fetele își descriu viaţa ca fiind una lipsită de orice libertate – nu puteau hotărî nimic singure şi nu puteau pleca nicăieri fără permisiunea tatălui. Bătăile erau ceva obișnuit şi trebuiau să iasă în public acoperite din cap până în picioare. În plus, puteau fi măritate oricând cu un bărbat mult mai în vârstă, care mai avea şi alte soţii.
”Aveam 9 ani când m-au pus să port hijab, niqab, şi chiar un abaya, care te acoperă din cap până în picioare. Nu am avut niciodată o copilărie normală, nu am putut ieşi afară să mă joc”, povesteşte Dalal.
”Nicio fată din Arabia Saudită nu consideră acceptabil să ducă o viaţă controlată în totalitate de către bărbaţi. Fetele saudite nu au nici un cuvânt de spus cu privire la viaţa lor şi nu pot hotârî nici în cea mai banală chestiune: bărbatul este cel care face asta. Nu voi accepta niciodată să mi se întâmple asta. Ştiu că am drepturi. Pentru mine ăsta ar fi iadul”, mai spune Dalal.
Au profitat de unul din momentele în care au rămas singure, cât timp tatăl intrase în baie, și au ieşit pe uşă luând cu ele doar telefoanele mobile. Fără să aibă nici un act asupra lor şi fără bani, odată ajunsă afară, abia mai târziu surorile au realizat gravitatea situaţiei și condiţia lor dezastruoasă.
Tatăl celor două surori neagă toate acuzaţiile de abuz şi intenţia de a le mărita cu forţa spunând că nu înţelege de ce fetele au fugit.
La două luni de la momentul evadării, cele două surori încă se ascund în Istanbul, într-o locaţie secretă şi ies din casă doar cu multă precauţie, deplasările lor fiind controlate la fiecare pas de către membri ai unei organizaţii pentru drepturile omului. Ele sunt speriate de câte ori văd în mulţime prea mulţi arabi, temându-se că sunt urmărite, mai ales că sunt convinse că tatăl lor şi oficiali guvernamentali saudiţi oferă recompense financiare pentru a le da de urmă.
”Gândul că tata poate apărea în orice clipă nu-mi dă pace, altceva nu am în minte. Mi-e frică şi tresar mereu. Mă trezesc noaptea ca să mă uit pe fereastră şi pe telefon. Îmi este mereu frică. Îi tot spun lui Dalal: uită-te la maşina asta. Sigur tata se afla în ea. E acolo un SUV negru. Sigur e cineva de la ambasada saudită. Visez în fiecare noapte că tata ajunge aici, intră în cameră şi ne găseşte”, spune Dua.
Membri ai familiei şi prieteni le-au trimis mesaje pe platforme de chat şi reţele sociale solicitându-le să se întoarcă acasă. Au primit un mesaj chiar şi de la cea de-a doua soţie a tatălui care le ruga să se întâlnească în Egipt, unde locuieşte, dar l-au simţit ca pe o capcană.
”Ştiu că Arabia Saudită va face eforturi să ne aducă înapoi. E lucru sigur, 100 la sută”, spune Dalal.
Cele două fete au fost luate în evidenţa Agenţiei pentru refugiaţi a ONU (UNHR) şi se află sub protecţia ONU, dar nu li se garantează paza sau o locaţie sigură oficială. Ministrul de interne turc le-a oferit carduri de refugiat, ceea ce le grantează că nu vor fi deportate. Avocatul lor le caută însă azil într-o a treia ţară.
Cele două surori plănuiesc cum să-şi ia viaţa în caz că vor fi găsite. ”Mă voi sinucide înainte să apuce ei să mă omoare”, spune Dua.
Însă temerile lasă loc viselor despre cum îşi vor trăi viaţa în libertate: vor face skateboarding, vor cânta la intrumente muzicale, îşi vor continua studiile şi vor merge la concerte Eminem.
”Sunt atât de obosită. Vreau doar să mă simt în siguranţă. Dacă mor sau dacă mi se întâmplă ceva rău, ştiu că voi fi lăsat ceva în urma mea. O prezenţă, o imagine care să arate că exist”, a spus Dalal.
Pănă de curând femeile din Arabia Saudită nu puteau face nimic fără permisiunea unui gardian-bărbat – nu puteau munci şi nu puteau nici măcar ieşi din casă.
Pe 2 august, Arabia Saudită a anunţat o schimbare în legislaţie care permite femeilor care au împlinit 21 de ani să aplice pentru paşaport şi să călătorească fără permisiunea unui gardian. De asemenea, noul sistem le permite femeilor să înregistreze naşteri, decese şi divorţuri. Însă femeile nu se pot căsători din proprie voinţă – aceasta fiind unul dintre principalele motive pentru care fug. Sistemul urmează a fi pus în aplicare în toamna acestui an.
Deşi prinţul încoronat saudit Mohammed bin Salman şi-a manifestat intenţia de a moderniza sistemul de supraveghere a femeilor, permiţându-le să conducă maşini şi să călătorească, el şi-a continuat campania de a urmări şi reţine disidenţii de peste graniţe, în special pe activistele femei, potrivit avocatului pro bono al surorilor. Acesta precizează că în ultimul an şi jumătate prinţul saudit închide activiste pentru drepturile omului, le bate şi torturează.