Australia. Bolnavă de COVID, obligată să se izoleze sub un copac, în lipsa spațiilor de carantinare

O femeie din comunitatea izolată Yuendumu, din Australia, roagă guvernul Teritoriului de Nord să îi ofere o unitate locală de carantină, după ce o ruda de-ale sale, în vârstă, infectată cu Covid-19, a fost forțată să doarmă afară, pe verandă și să-și petreacă trei zile sub un copac pentru a se izola de restul familiei, scrie The Guardian.

Femeia, care are în grijă un copil mic și un partener pe dializă se teme pentru siguranța acestora, după ce ruda lor infectată, a rămas în grija lor, neexistând spații de cazare pentru pozitivi.

Ea spune că dialogul cu oficialii din domeniul sănătății a lăsat-o nelămurită, și că nu a înțeles dacă ruda ei va fi trimisă în carantină, în altă parte, sau dacă va fi rugată să stea acasă.

”Ar trebui să existe un loc pentru carantinare, undeva în Yuendumu. Oamenii pozitivi au stat în casele lor, în fiecare casă din Yuendumu, așa s-a răspândit cu adevărat rapid.”, a spus femeia.

Ea a propus ca locuințele goale și instituțile să-i găzduiască pe cei pozitivi la COVID, pentru a nu mai răspândi virusul în comunitate.

Săptămâna trecută, procesele verbale apărute în urma unei ședințe a grupului local pentru situații de urgență în domeniul sănătății, din Yuendumu, arătau îngrijorarea cum că ”modelul urban”, de gestionare a Covid la domiciliu, nu funcționează în comunitate.

”Se pare că focarul nu poate fi ținut sub control prin utilizarea instrumentelor și a practicilor (carantină/blocare/conviețuire cu Covid) existente. O abordare care nu funcționează pentru comunitate, ci este mai potrivită pentru un mediu urban, în principal”, se arată în procesul-verbal al întâlnirii din 17 ianuarie.

Vineri, Yuendumu a înregistrat 12 noi cazuri de Covid, ridicând la 53 numărul total de cazuri active, într-o populație de aproximativ 750 de persoane.