Cine este autorul atacului cu 16 morți, cel mai grav din istoria Canadei

Autor:

Data:

În Canada s-a produs cel mai grav atac armat din istoria modernă a țării. Incidentul, în care un bărbat deghizat în polițist a ucis cel puțin 16 oameni, a avut loc în provincia Nova Scotia, din estul țării.

Pe parcursul a 12 ore, atacatorul, îmbrăcat într-o uniformă de Poliție, conducând o mașină făcută să semene cu una a autorităților federale, a mers în mai multe locuri unde a deschis focul.

”Este o zi devastatoare pentru Nova Scotia, o zi ce ne va rămâne în minte în anii ce vor urma. Ce s-a întâmplat noaptea trecută și în această dimineață este dincolo de orice înțelegere”, a declarat Lee Bergman, comandantul Poliției din Nova Scotia/

Ucigașul, împușcat mortal de forțele de ordine, ca urmare a confruntării dintr-o benzinărie din apropierea orașului Halifax, a fost identificat în persoana lui Gabriel Wortman, un tehnician dentar în vârstă de 51 de ani, din Portapique, Nova Scotia. Deocamdată nu se cunosc motivele sale, dar nu sunt indicii că ar fi de natură teroristă. 

Potrivit datelor oficiale, Gabriel Wortman deținea o clinică dentară în Darthmouth, iar în 2014 a apărut într-un ziar local după ce a donat o proteză dentară unei persoane care a supraviețuit cancerului.

Vecinii lui Wortman, care avea trei proprietăți în Portapique, o comunitate mică de unde ar fi început sâmbătă noapte atacul, s-au declarat șocați de comportamentul acestuia. ”Foarte, foarte șocată să aflu că o persoană pe care o știam de atâta vreme, un vecin bun, săritor, foarte bun, s-ar putea gândi să provoace o astfel de tragedie”, a declarat Lillian MacCormack pentru CTV News.

”Nu știm niciodată prin ce trec alții în viață și ce îi determină să ia anumite decizii. În niciun caz nu îi găsesc vreo scuză pentru acțiunile în acest weekend”, a scris pe Facebook Scott Balser, fost coleg de școală cu Wortman.

David George Crockett a declarat pentru o publicație canadiană că Wortman i-a făcut dantura în trecut: ”Sunt foarte surprins. Nu mi-am imaginat vreodată că va face așa ceva. Din ce știam despre el, era foarte liniștit, foarte amabil”.

Poliția nu a stabilit deocamdată motivul atacului, dar a sugerat că faptele ar fi fost premeditate și că Wortman a acționat singur.

”Cred că la început a fost o motivație, apoi cred că a omorât la întâmplare”, a declarat comisarul Brenda Lucki. Anchetatorii însă nu știu care este motivul și spun că atacul nu ar fi de natură teroristă.

Lasă un comentariu