BBC. De ce folosește China baloane de spionaj, deși are sateliți, și de ce SUA nu vor să-l distrugă pe cel aflat în spațiul lor aerian

BBC. De ce folosește China baloane de spionaj, deși are sateliți, și de ce SUA nu vor să-l distrugă pe cel aflat în spațiul lor aerian

Un balon chinez, despre care americanii spun că ar fi de spionaj, plutește de ceva zile  deasupra SUA și, firesc, se pune întrebarea de ce Beijingul ar folosi pentru supraveghere un instrument relativ mai puțin sofisticat , relatează BBC.

Oficialii chinezi au declarat că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o ”navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de ”supraveghere la înaltă altitudine”.

Din punct de vedere diplomatic, oricum ar sta situația în cazul acestui balon, SUA au considerat gestul suficient de serios pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele reprezintă una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere aeriană. Și nu numai, armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului. Baloanele moderne plutesc de obicei între 24 km-37 km deasupra suprafeței pământului.

”Beijing-ul încearcă probabil să-i semnaleze Washingtonului: «Deși vrem să îmbunătățim legăturile, suntem, de asemenea, mereu pregătiți pentru o concurență susținută, folosind orice mijloace necesare», fără a crește și mai mult tensiunile. Și ce unealtă ar fi mai bună decât un balon aparent inofensiv?”, a declarat pentru BBC analistul independent He Yuan Ming.

He Yuan Ming este de părere că traiectoria de zbor a balonului, despre care se anticipează că ar trece prin apropierea unor baze de rachete, sugerează că este puțin probabil să fi deviat de la curs.

Benjamin Ho, expert în problematica chinezească, afirmă că Beijingul are la dispoziție o tehnologie de supraveghere mai sofisticată, dar că dorește să trimită un semnal părții americane.

”Ei au alte mijloace de a spiona infrastructura americană sau orice informație pe care doreau să obțină. Balonul trebuia să trimită un semnal americanilor și, de asemenea, să vadă cum vor reacționa americanii”, crede expertul.

”Este posibil ca scopul lui să fie exact acesta:, să fie detectat. China ar putea folosi balonul pentru a demonstra că are o capacitate tehnologică sofisticată de a pătrunde în spațiul aerian al SUA fără a risca o escaladare serioasă. În acest sens, un balon este o alegere ideală”, a spus. Arthur Holland Michel de la Consiliul Carnegie pentru Etică în Afaceri Internaționale.

Experții semnalează totuși faptul că baloanele pot fi echipate cu tehnologie modernă, cum ar fi camere spion și senzori radar, și că există câteva avantaje în utilizarea lor pentru supraveghere – cum ar fi că sunt mai puțin costisitoare și mai ușor de trimis în spațiu decât dronele sau sateliții.

Viteza mai mică a balonului îi permite, de asemenea, să baleieze și să monitorizeze zona țintă pentru perioade mai lungi. Mișcarea unui satelit, pe de altă parte, este limitată de timpul scurt, la trecerea sa pe orbită deasupra locului supravegheat.

Secretarul de Stat Anony Blinken spune că ”decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este ”un gest de neacceptat și iresponsabil”.

”Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez ”nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.