Banca Mondială: Efectele economice ale războiului din Ucraina ar putea duce la revolte şi tulburări sociale în lume

10 Mar 2022 | scris de Cristina Romanescu

Banca Mondială consideră că efectele războiului, creşterea preţurilor la energie şi la alimente, ar putea duce la revolte și tulburări sociale în întreaga lume.

Banca Mondială: Efectele economice ale războiului din Ucraina ar putea duce la revolte şi tulburări sociale în lume

Produsele agricole de bază erau deja cu 35% mai mari în ianuarie, comparativ cu anul trecut, şi se aşteaptă să crească şi mai mult din cauza războiului, deoarece Rusia şi Ucraina sunt ambele mari exportatori de grâu, porumb, orz şi ulei de floarea-soarelui, a raportat Banca Mondială luna trecută, la câteva zile după ce a început invazia rusă.

”Creşterea preţurilor la energie şi la alimente, declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, ar putea exacerba îngrijorările existente în ceea ce priveşte securitatea alimentară în Orientul Mijlociu şi în Africa şi ar putea alimenta o nelinişte socială tot mai mare”, a declarat economistul-şef la Banca Mondială, Carmen Reinhart.

Germania va găzdui vineri o reuniune virtuală a miniştrilor agriculturii din cadrul Grupului celor şapte economii avansate (G7) pentru a discuta impactul invaziei, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de stabilizarea pieţelor alimentare.

”Vor exista ramificaţii importante pentru Orientul Mijlociu, pentru Africa, Africa de Nord şi Africa subsahariană, în special, care se confruntau deja cu insecuritatea alimentară”, a declarat Reinhart într-un interviu acordat pentru Reuters.

”Nu vreau să fiu melodramatică, dar nu este exagerat faptul că insecuritatea alimentară şi revoltele au fost o parte din povestea din spatele Primăverii Arabe”, a spus ea, adăugând că loviturile de stat reuşite şi nereuşite au crescut în ultimii doi ani.

Creşterile bruşte ale preţurilor la alimente pot duce la tulburări sociale, aşa cum s-a întâmplat în 2007-2008 şi din nou în 2011, când creşterile globale ale preţurilor la alimente au fost asociate cu revolte în peste 40 de ţări.


CLICK - Follow us on Google News