3dots.ro

BBC. Dilema autorităților din  Scoția: Unde va face pușcărie un transexual acuzat de fapte comise înainte de a deveni femeie

BBC. Dilema autorităților din  Scoția: Unde va face pușcărie un transexual acuzat de fapte comise înainte de a deveni femeie

Într-una dintre marile dileme ale lumii contemporane și autoritățile scoțiene au fost nevoite să cugete adânc și să normalizeze situația în care un transgender, un fost bărbat, își aștepta pedeapsa într-o închisoare de femei, mutându-l în cea de bărbați.

Situația a devenit posibilă după ce, în așteptarea procesului în care era acuzat de viol, Adam Graham a luat decizia de a face tranziția de la bărbat la femeie.

În cele din urmă, pentru faptele comise de Adam Graham va plăti femeia în care s-a transformat, Isla Bryson,  găsită vinovată de instanță, care va pronunța sentința în acest caz luna viitoare, relatează BBC.

Bryson a fost găsită vinovată de viol, după un proces de șase zile la Curtea Supremă din Glasgow. Juriul a stabilit că Bryson a violat două femei, una în oraşul Clydebank în 2016 și alta în Glasgow, în 2019, după ce le-a întâlnit online.

Isla Bryson a fost transferată imediat la o închisoare pentru femei din Cornton Vale, Stirling, fapt care a declanşat un scandal politic în Scoţia.

Procurorii l-au descris pe Bryson ca fiind un prădător de femei vulnerabile, iar locul în care ar trebui executată pedeapsa a devenit subiectul unor dezbateri aprinse în Scoţia fiind pusă în discuție siguranța femeilor din închisoare dacă Bryson va rămâne acolo.

Fosta soţie a lui Bryson, Shonna Graham a declarat că are „multă simpatie pentru persoanele transsexuale reale”, dar a susţinut că tranziţia fostului ei partener a fost o „prefăcătorie pentru a atrage atenţia” şi pentru a păcăli autorităţile.

„Niciodată nu mi-a spus ceva despre faptul că simte că se află în corpul greşit sau ceva de genul acesta”, a spus Shonna Graham, care l-a acuzat pe Bryson că a fost abuziv inclusiv în relaţia lor.

În timpul procesului pentru viol, Bryson a susținut că știa că este transgender de la vârsta de patru ani, dar că a luat decizia de a face tranziția de abia la 29 de ani și că în prezent ia hormoni și a solicitat o intervenție chirurgicală pentru a finaliza schimbarea sexului.

Bryson a spus că în 2016 când au avut loc violurile „avea probleme emoționale în a-şi defini sexualitatea.”

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat în parlament că Bryson nu va rămâne la închisoarea de femei pentru a-şi ispăși pedeapsa acolo.

„Nu există un drept automat pentru o femeie transsexuală condamnată pentru o infracţiune de a-şi ispăşi pedeapsa într-o închisoare pentru femei, chiar dacă are un certificat de recunoaştere a sexului.

Fiecare caz este supus unei evaluări riguroase a riscurilor individuale, iar siguranţa celorlalţi deţinuţi este primordială”, a declarat premierul Sturgeon fiind întrebată despre acest caz la o audiere în Parlament.

În cele din urmă, Bryson a fost mutată în aripa pentru bărbaţi a închisorii din Edinburgh, mai ales că şi premierul Nicola Sturgeon a anunţat că din punctul ei de vedere, Bryson nu va putea să-şi ispăşească pedeapsa la Cornton Vale.

Cazul a făcut valuri chiar și la Londra. Purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak a declarat miercuri că prim-ministrul a fost la curent cu cazul Bryson şi „a înţeles îngrijorările”.

Ministrul britanic al justiţiei, Dominic Raab, a scris pe Twitter că: „femeile transsexuale care nu au un certificat de recunoaştere a sexului sunt trimise în închisori pentru bărbaţi, o chestiune de rutină în Anglia şi Ţara Galilor.

Femeile transsexuale care au comis infracţiuni sexuale sau care păstrează organele genitale masculine nu pot fi ţinute în închisorile pentru femei, cu excepţia unor cazuri extraordinare, autorizate de miniştri”.

Un purtător de cuvânt al grupului de campanie LGBT Stonewall a declarat însă că decizia nu ar trebui să fie automată, ci ar fi potrivit ca serviciul penitenciar să evalueze individual toţi deţinuţii şi să efectueze evaluări detaliate ale riscurilor care privesc atât siguranţa deţinutului, cât şi a celor cu care va intra în contact.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs