Barbados cere despăgubiri actorului Benedict Cumberbach pentru că strămoșii lui au fost proprietari de sclavi

Într-o ciudată întorsătură a istoriei, familia actorului britanic Benedict Cumberbatch ar putea fi obligată să plătească despăgubiri către Barbados pentru că a deținut o plantație pe insulă, între secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, unde a folosit forța de muncă a sclavilor.

Al șaptelea străbunic al lui Cumberbatch a cumpărat plantația Cleland din St Andrew, Barbados, în 1728. Plantația a devenit apoi locul de muncă și viață a 250 de sclavi.

În momentul în care sclavia a fost abolită, familia Cumberbatch a primit 6.000 de lire sterline din partea autorităților britanice, compensație pentru pierderea ”proprietății umane”, bani a căror valoare actualizată ar însemna aproximativ 3,6 milioane de lire sterline.

Guvernul britanic la acea vreme a contractat un împrumut pentru a compensa proprietarii de sclavi din imperiu – care a fost rambursat abia în 2015.

Guvernul din Barbados militează pentru ca strămoșii familiilor deținătoare de sclavi să plătească despăgubirile.

Deputatul conservator Richard Drax a moștenit plantația de zahăr a familiei sale, care a jucat un rol major în dezvoltarea comerțului cu zahăr între Caraibe și SUA. Plantația Drax Hall de 250 de hectare (617 acri) se află în prezent într-un loc imobiliar privilegiat pe insula de vacanță.

Drax este presat de autorități să retrocedeze proprietatea și, dacă refuză, guvernul din Barbados va apela la o instanță internațională de judecată pentru obținerea unor despăgubiri.

”Orice descendenți ai proprietarilor albi de plantații care au beneficiat de comerțul cu sclavi ar trebui să fie rugați să plătească despăgubiri, inclusiv familia Cumberbatch”, a declarat pentru The Telegraph secretarul general al Mișcării Caraibe pentru Pace și Integrare.

David Denny, un cetățean din Barbados, autoproclamat ”revoluționar”, a demarat o campanie public pentru a-l forța pe Drax să doneze ”sute de milioane” pentru construirea de școli, drumuri și centre de sănătate în Barbados, printre alte proiecte comunitare.

David Commision, ambasadorul Barbados în comunitatea din Caraibe, pledează, de asemenea, ca Drax și alte familii deținătoare de sclavi să plătească despăgubirile.

”O mare parte din această istorie abia acum iese la lumină”, a declarat acesta.

Drax a călătorit pe insula Caraibe în octombrie pentru a avea o întâlnire cu prim-ministrul insulei, Mia Mottley, și a discutat despre viitorul fostei plantații.

În 2015, Cumberbatch a dezvăluit că mama sa, actrița Wanda Ventham, l-a îndemnat să nu-și folosească numele de familie real în mod profesional în cazul în care îl face ținta unei noi campanii din Caraibe pentru a obține despăgubiri pentru descendenții sclavilor.

În filmul „12 ani de sclavie”, Cumberbatch joacă rolul proprietarului plantației, William Ford. Actorul nominalizat la Oscar a vorbit pentru prima dată despre descendența familiei sale când a apărut în filmul despre abolirea sclaviei ”Amazing Grace” în 2006.

La acea vreme, își permitea încă să glumească, spunând că a luat rolul lui William Pitt cel Tânăr ”ca un fel de scuze” pentru ceea ce au făcut strămoșii lui.