Cel mai mare acvariu cilindric din lume, in valoare de 12,8 milioane euro, a explodat într-un hotel din Berlin – video

Un acvariu uriaș care conținea un milion de litri de apă, aflat  în holul hotelului Radisson Blu din Berlin s-a spart, inundând hotelul și străzile din apropiere, informează BBC.

"AquaDom" – care adăpostește 1.500 de pești tropicali – are o înălțime de 15,85 m și a fost descris ca fiind cel mai mare acvariu cilindric independent din lume.

Două persoane au fost rănite de căderea de sticlă în urma exploziei.

Oaspeții au fost mutați din hotel în urma incidentului produs la primele ore ale dimineții, 05:50 (04:50 GMT).

Un purtător de cuvânt al brigăzii de pompieri din Berlin a declarat pentru BBC că marea majoritate a peștilor au murit, iar vremea rece a îngreunat operațiunea de salvare. Acvariul găzduia peste 100 de specii diferite de pești.

Paul Maletzki, unul dintre oaspeții cazați la hotel, spune că a fost trezit de o bubuitură puternică și de zgâlțâieli. 

Primarul Berlinului, Franziska Giffey, a vizitat locul incidentului pentru a vedea pagubele și a descris spargerea rezervorului similar unui tsunami.

Primarul spune că dacă incidentul s-ar fi produs cu o oră mai târziu, s-ar fi produs o adevărată tragedie, holul hotelului și strada pe care este situat ar fi fost plin de oameni, mulți dintre ei copii.

O sursă din cadrul poliției a declarat presei locale că nu există dovezi că spargerea acvariului este rezultatul unui atac premedidat.

Se speculează că temperatura – care a coborât  peste noapte până la -6 grade Celsius – ar fi putut cauza o fisură în rezervor.

Autoritatea de transport public din Berlin a declarat că strada Karl-Liebknecht din fața hotelului a fost închisă din cauza "cantității extreme de apă de pe carosabil". De asemenea, tramvaiul care circula în zonă a fost oprit.

AquaDom a fost deschis în decembrie 2003 și a primit recordul Guinness World Record pentru că cel mai mare acvariu cilindric din lume.

Potrivit rapoartelor de la momentul construcției sale, acvariul a costat aproximativ 12,8 milioane de euro (11,2 milioane de lire sterline).