3dots.ro

Opinia publică italiană, ultragiată: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul

Opinia publică italiană, ultragiată: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul

Din articol:

Condamnarea unui bijutier la 17 ani de închisoare, pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica, a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele îm care se poate acționa în legitimă apărare în Italia.

Mario Roggero a deschis focul împotriva celor trei hoți care, pe 28 aprilie 2021,  au intrat în magazinul său, i-au legat mâinile fiicei sale la spate, au amenințat că îi vor ucide soția și au furat bijuterii și ceasuri scumpe, scrie Daily Mail.

Invocând faptul că se temea pentru viața sa, Roggero i-a urmărit pe hoți în afara magazinului și a tras asupra lor cel puțin cinci ori focuri de armă.

Andrea Spinelli și Giuseppe Mazzarino au murit la câțiva metri de intrarea în magazin, unul în stradă și celălalt la intersecția cu o stradă laterală. Un al treilea hoț a fost rănit și ulterior arestat.

Sentința primită de Roggero a provocat indignare în Italia, unii politicieni de dreapta afirmând că bijutierul doar se apăra pe sine și pe familia sa.

”A muncit din greu toată viața lui și încerca doar să își apere familia și afacerea. După o viață de muncă grea și de sacrificii, el doar se apăra și își apăra afacerea. Adevărații criminali sunt cei care merită închisoarea, nu oameni ca Mario” a declarat viceprim-ministrul Matteo Salvini, exprimându-și solidaritatea totală cu cel condamnat.

”Dacă ai face un sondaj, 95% dintre oameni ar fi împotriva acestei sentințe”,  a declarat și Lucio Malan, membru al Fratelli d’Italia.

Cu toate acestea, procurorii și-au argumentat în instanță cererea de condamnare prin faptul că procedând la urmărirea hoților în afara magazinului și împușcându-i în timp ce se urcau într-o mașină este un proces echivalent cu o „execuție”.

Roggero era la lucru când cei trei hoți au intrat în magazinul său pentru a-l jefui. Înregistrările de pe camerele de supraveghere arată momentul în care hoții intră și o leagă pe fiica sa înainte de a căuta prin diverse dulapuri și a-și umple buzunarele.

Un bărbat, care pare a fi Roggero, este ținut sub amenințarea armei și este condus prin magazin, într-o cameră din spate.

„Ei numărau: cinci, patru, trei… Am crezut că o să mor,” a declarat Roggero pentru presa italiană.

Hoții au umplut saci cu bunuri înainte de a încerca să scape.

Înregistrările din parcare arată apoi cum Roggero scoate o armă și trage asupra hoților în timp ce aceștia fug.

Imediat după evenimente, Roggero a fost acuzat de exces într-o proceduă de legitimă apărare. Conform procurorului, Roggero ar fi tras asupra hoților în timp ce aceștia fugeau ”cu intenția de a le provoca moartea, depășind astfel în mod voluntar limitele legitimei apărări patrimoniale”.

În timpul procesului, Roggero a declarat că a urmărit hoții pentru că se temea că aceștia o răpiseră pe soția sa. A adăugat că a fost jefuit și bătut în 2015 și a suferit un traumatism din acea experiență care i-a afectat judecata în 2021. ”În mintea lui, s-a reactivat ceea ce s-a întâmplat cu șase ani înainte”, a declarat un psihiatru la proces.

În final, instanța l-a condamnat pe Roggero 17 ani de închisoare, cu trei ani mai mult decât termenul solicitat de procurori. Roggero a declarat că verdictul a fost o ”victorie pentru crimă”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs