Fiica unui celebru colecționar român de artă a furat de la mama ei tablouri în valoare de 142 de milioane de dolari, după ce a convins-o că sunt blestemate

11 Aug 2022 | scris de Cristina Romanescu

Sabine Coll Boghici a fost arestată, fiind acuzată că a furat de la mama sa, în vârstă de 82 de ani, Genevieve Boghici, soţia colecţionarul român de artă Jean Boghici, tablouri, bani şi bijuterii în valoare de 142,42 milioane de dolari, informează Reuters.

Fiica unui celebru colecționar român de artă a furat de la mama ei tablouri în valoare de 142 de milioane de dolari, după ce a convins-o că sunt blestemate

Jean Boghici s-a născut în România în 1928, unde a studiat ingineria. La 19 ani pleacă la Paris, unde împarte o cameră de hotel cu secretara lui Brâncuşi, scriitorul american James Baldwin şi antropologul român Henri H. Stahl.

În 1949, decide să plece în Brazilia, fără acte şi bani la ei. După mai multe slujbe temporare, la începutul anilor 60 își deschide o galerie de artă și devine de-a lungul anilor cel mai important dealer de artă și colecționar brazilian.

Jean Boghici murit în 2015, la 87 de ani, din cauza unei embolii pulmonare.

Arestarea lui Sabine Coll Boghici a scos la iveală o reţea de fraude despre care poliţia spune că a durat ani de zile.

Potrivit poliţiei braziliene, escrocheria a început în 2020, când Genevieve a fost abordată de un presupus medium care i-a profeţit moartea iminentă a fiicei sale.

Victima a fost apoi dusă la mai mulţi clarvăzători, despre care poliţia spune că au folosit informaţiile furnizate de fiica ei pentru a o înșela şi a o convinge să transfere bani pentru a plăti ”tratamentul spiritual” care să o îndepărteze de destinul nefericit. 

În lunile care au urmat, poliţia susţine că Genevieve a fost ameninţată de suspecţi şi că a fost ţinută luni de zile în casă de fiica ei, legată şi înfometată.

Sabine şi un complice, care la rândul lui pretindea că este medium, ”au început să ia opere de artă din casă, susţinând că picturile au fost blestemate cu energie negativă, care urma să fie eliminate prin rugăciuni”, a declarat pentru Reuters, Gilberto Ribeiro - ofiţer de poliţie din Rio de Janeiro .

După aproape un an de calvar, în care a fost maltratată de fiica ei şi de complicii acesteia, Genevieve Boghici a depus plângere la poliţie.

Ancheta a scos la iveală că i-au fost furate opere de artă evaluate la 138 de milioane de dolari.

16 tablouri, inclusiv lucrări ale unor artişti brazilieni renumiţi precum Cicero Dias, Rubens Gerchman şi Alberto Guignard și trei piese ale pictorului modernist iconic Tarsila do Amaral – O Sono, Sol Poente şi Pont Neuf.

De asemenea, pe lângă sume mari în numerar, din casa lui Genevieve Boghici au fost sustrase mai multe bijuterii, inclusiv trei ceasuri Rolex, evaluate la aproximativ 1.75 milioane de dolari.

Într-un raid efectuat de poliția din Rio de Janeiro asupra uneia dintre casele aşa-zisului medium spiritual, au fost recuperate 11 picturi, printre care şi Sol Poente al lui Amaral.

În plus, au fost recuperate şi trei picturi în Sao Paulo. Două au fost vândute unui muzeu din Buenos Aires, dar nu au fost încă recuperate.

În același dosar, în afara lui  Sabine Coll Boghici au mai fost arestate alte trei persoane: Gabriel Nicolau Traslaviña Hafliger, Jacqueline Stanesco, şi clarvăzătoarea Rosa Stanesco Nicolau, iar alte două sunt date în urmărire, Diana Rosa Aparecida Stanesco Vuletic şi Slavko Vuletic. 


CLICK - Follow us on Google News