Peste jumătate din familiile britanice sunt nevoite să sară peste mese din cauza creșterilor de prețuri

Milioane de britanici sunt nevoiți să sară peste mese din cauza creşterii costurilor în Marea Britanie, în special cele pentru alimente care au împins inflaţia la peste 10% luna trecută, relevă un sondaj realizat de ”Which?”, scrie AFP.

Aproximativ jumătate din familiile britanice și-au numărul de mese, scrie ”Which?”, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat pe aproximativ 3.000 de persoane.

O proporţie similară afirmă că le este greu să mănânce sănătos în comparaţie cu perioada dinainte de criză şi optează pentru mâncăruri gata preparate pentru a reduce consumul de gaz sau electricitate.

Circa 80% dintre persoanele chestionate spun că întâmpină dificultăţi financiare. Mulţi se lipsesc în prezent de toate delicatesele pentru a cumpăra doar esenţialul.

Asociaţia britanică pentru protecţia consumatorilor a avertizat că milioane de gospodării britanice riscă, de asemenea, să ajungă în sărăcie energetică şi, prin urmare, să nu se poată încălzi în mod adecvat în această iarnă, după ce noul ministru de finanţe a scurtat considerabil durata unui plafon la facturile la energie.

Jeremy Hunt a anulat o mare parte din măsurile bugetare anunţate la sfârşitul lui septembrie de predecesorul său Kwasi Kwarteng, combinând sprijin masiv pentru cheltuielile energetice pentru gospodării şi întreprinderi cu reduceri de taxe în toate direcţiile.

Finanţate de datoria aflată în plin val de inflaţie şi necuantificate, acestea au declanşat o furtună pe pieţe. Jeremy Hunt a redus sprijinul energetic la şase luni faţă de doi ani înainte,

La 10,1% anual în septembrie, inflaţia din Marea Britanie este cea mai mare dintre ţările G7 şi la un nivel maxim în ultimii patruzeci de ani.