Descoperire istorică. Arheologii turci susţin că au dezgropat rămăşiţele Calului troian
Arheologii turci care au excavat situl oraşului Troia pe dealurile Hisarlik susţin că au descoperit rămăşiţele legendarului cal troian.
Arheologii au descoperit, de asemenea, o placă de bronz deteriorată cu inscripţia: ”Pentru întoarcerea acasă, grecii dedică această ofrandă Atenei”, scrie The Jerusalem Post.
Este vorba de o structură mare construită din lemn de brad , care are grinzi de până la 15 metri lungime, asamblate într-un mod neobişnuit.
Christine Morris şi Chris Wilson, profesori la Boston University, susţin că ”testele de datare a carbonului şi alte analize au sugerat că piesele din lemn şi alte artefacte sunt din secolele XI sau XII î.Hr.”. Morris şi Wilson cred că structura din lemn este a calului troian şi spun că testele le confirmă teoria.
”Testele care arată cât de veche este structura de lemn descoperită coincid cu momentul în care a avut loc războiul troian, fiind vorba de aceleaşi date prezentate de istorici precum Eratostene sau Proclus”, spune unul dintre profesori.
Calul troian este asociat cu războiul despre care a scris Homer în poeziile Iliada şi Odiseea. Calul troian ar fi fost folosit pentru a cuceri Troia şi câştiga războiul. Povestea a fost prezentată în Eneida de Virgil.
În general, de-a lungul timpului, istoricii au sugerat că acest cal este o metaforă pentru o maşină de război sau un dezastru natural.