Cazul Djokovici. Cum i-a fost examinat dosarul medical, cum a decis politicul să profite de situația creată
Jurnalistul Paul Sakkal s-a ocupat din prima zi de scandalul produs în jurul refuzului autorităților australiene de a-i permite intrarea în țară lui Novak Djokovic, publicând materiale pentru ziarul ”The Age“ de la Melbourne.
Sakkal a participat la un podcast în care a prezentat toate informaţiile sale despre ”cazul Djokovic”, recomandat ulterior de reputatul ziarist Ben Rothenberg, de la New York Times.
”Paul Sakkal a oferit nişte detalii incredibile în cazul scutirii lui Novak Djokovici, de ce a fost respinsă ulterior şi influenţa politicului în toată această poveste. Ascultând interviul, veţi înţelege multe lucruri. Foarte multe!“, a scris Rothenberg pe Twitter.
New @NCR_Tennis!@paulsakkal gives an incredible inside details into Novak Djokovic's exemption application, why it was rejected, where his case goes from here, and the political backdrop to all of this in Australia.
You'll learn heaps. Heaps!
Listen:https://t.co/eJhShgPM7D
— Ben Rothenberg (@BenRothenberg) January 7, 2022
Ce spune Paul Sakkal despre cazul Novak Djokovic. De ce i-a fost refuzată viza, implicația politicului
Într-o primă fază, când a fost întrebat despre cum va reacționa guvernul în momentul în care Djokovici va sosi în Australia, prim-ministrul Scott Morrison a spus că, dacă Nole are scutire medicală, atunci va intra în Australia, ca orice alt om care are un asemenea document. Ulterior însă, Morrison şi-a schimbat radical discursul, când a văzut furtuna stârnită de postarea lui Nole pe Instagram, din care reieşea că a plecat spre Melbourne.
Alţi trei jucători de tenis au intrat deja în Australia, pe baza unei scutiri identice cu cea pe care a primit-o Djokovici. Unde s-a făcut însă diferenţa?
În primul rând la aeroport, unde, spre deosebire de Djokovic, ceilalți jucători nevaccinați au prezentat la sosire rezultatul unui test PCR, care atesta că au trecut prin boală, în ultimele 6 luni, în plus dosarul sârbului conținea un singur document doveditor al faptului că există motive medicale care îl împiedică să se vaccineze.
S-au format două comisii, pentru a analiza cererile jucătorilor nevaccinaţi care voiau să joace la Australian Open, pe baza unor scutiri medicale. O comisie a fost din partea Tennis Australia, formată de imunologi şi epidemiologi. Iar cealaltă comisie medicală a fost formată de Statul Victoria, din care făceau parte alţi experţi.
Dosarele primite de aceste comisii, 26 în total, nu conţineau numele solicitantului şi nici ţara lui de origine. Practic, experţii din aceste două comisii nu ştiau dacă analizează dosarul de scutire depus de Djokovici sau de alt jucător. Aceste două comisii au aprobat, în unanimitate, dosarul lui Djokovici pentru scutire medicală de la vaccinare.
Sursele mele mi-au spus că n-a existat nici măcar un om care să se fi opus acordării scutirii medicale. Directorul Australian Open, Craig Tiley, a ţinut foarte mult să evidenţieze componenţa acestor comisii, spunând că era, practic, imposibil să ai oameni mai credibili, mai pricepuţi decât cei care au analizat dosarele. Încă o dată: vorbim despre medici, cei mai buni în domeniile lor!
Aşadar, atunci când s-au făcut aceste precizări legate de modul în care Djokovici şi-a obţinut scutirea, toată lumea a presupus că a existat o colaborare între Federaţia Australiană de Tenis, Guvernul Statului Victoria şi Guvernul Federal.
Pentru că, atunci când ai o comisie care reprezintă Statul Victoria şi aprobă o cerere, te gândeşti că acest lucru s-a întâmplat, respectând normele impuse de Guvernul Federal.
Pentru că, în caz contrar, deciziile luate de Statul Victoria, dacă nu respectă legislaţia ţării, n-au nicio valoare. Surprinzător însă, după ce a izbucnit scandalul cu Djokovici, s-a aflat că n-a existat, de fapt, nicio comunicare între aceste entităţi!
După ce Djokovic a fost blocat în aeroport, ministru Sănătăţii al Statului Victoria a precizat că scutirile acordate jucătorilor nevaccinaţi erau valabile doar pentru ca aceștia să aibă dreptul de a evolua la Australian Open, ele erau nule în ceea ce priveşte intrarea pe teritoriul Australiei.
În baza reacţiilor apărute din partea prim-ministrului Scott Morrison, reiese că Guvernul Federal n-a avut nici cea mai vagă idee cum s-au derulat procedurile prin care s-au acordat scutirile medicale pentru Australian Open.
Guvernul Federal n-a ştiut, practic, dacă la baza exceptării lui Djokovic totul s-a făcut respectând regulile sau sârbul ar fi profitat de statutul său. De aceea, prim-ministrul Scott Morrison a spus că actele lui Djokovici vor fi verificate cu maximă rigurozitate de Poliţia de Frontieră. Ceea ce s-a şi întâmplat, atunci când Djokovici a ajuns la Melbourne.
Acum, apare întrebarea: de ce, în ultimele două săptămâni, altor doi jucători nevaccinați le-a fost permis accesul în Australia, care aveau o scutire identică cu cea primită de Djokovici? Adică, o scutire pe baza unei treceri prin boală, în ultimele 6 luni.
Mai ales că în declarațiile publice Guvernul Federal exprimase foarte clar că trecerea prin boală nu poate fi motiv pentru acordarea unei scutiri medicale.
Aşadar, de ce două comisii medicale din Statul Victoria au analizat dosarele, fără a ţine cont de regula stabilită de Guvernul Federal? Regulă care, ulterior, a fost aplicată în cazul lui Djokovici de Poliţia de Frontieră. Exact asta încercăm să stabilim acum. De ce recomandările Guvernului Federal n-au ajuns sau n-au fost luate în considerare de Statul Victoria?
Ceea ce e evident e că, la aeroport, documentele prezentate de Djokovici au fost luate la puricat şi verificate la sânge. Mult mai riguros comparativ cu alte cazuri similare.
Întrebarea e dacă acest tratament diferit s-a aplicat la cererea prim-ministrului Scott Morrison sau la cererea biroului său? E de aflat dacă s-a dorit ca Djokovici să fie un exemplu, să se facă un caz din situaţia lui.
E de văzut dacă s-a dorit blocarea lui Djokovici, la aeroport, pentru că Guvernul nu a dorit ca un sportiv bogat, antivaccinist, un pic nepopular în Australia, să aibă posibilitatea de a intra în ţară, folosindu-se de o scutire prin care să fenteze regulile.
E clar că politicul a influenţat această poveste. Biroul prim-ministrului a fost implicat, în acest caz pe care l-a urmărit cu mare atenţie. Eu nu zic că ei au luat decizia finală, dar au avut un cuvânt de spus.
Neoficial, Federaţia Australiană de Tenis fierbe! Ei sunt convinşi că Guvernul condus de Scott Morrison a vrut să facă un caz, un exemplu din Djokovici, din motive politice. Dacă e aşa sau nu, vom afla în următoarele zile. Dar, categoric, asta e părerea oficialilor federaţiei de tenis.
Acum, mai e o problemă cu Djokovici, dincolo de statutul său de sportiv nevaccinat. El n-a fost niciodată iubit în Australia. Nu mai departe de anul trecut, a fost fluierat în timpul meciurilor sale de la Australian Open.
Oraşul Melbourne iubeşte tenisul, iar Federer şi Nadal sunt consideraţi doi îngeri care vin aici, în luna ianuarie, şi ne onorează cu prezenţa lor. Ei bine, Djokovici n-a avut niciodată acest statut în ochii fanilor. Din cauza limbajului său, comportamentului său dur, Djokovici e un pic mai greu de iubit de australieni, ca să spunem aşa.
Aşadar, vorbim despre un jucător nepopular în Australia. Iar când s-a aflat că a primit scutire medicală, în condiţiile în care vorbim despre un sportiv sănătos tun, care, aparent, nu îndeplinea niciun criteriu medical pentru aşa ceva, toată lumea a fost convinsă că Nole a beneficiat de o şmecherie. Că scutirea e o vrăjeală.
Guvernul Federal a sesizat valul ăsta de furie. Atenţie: Guvernul Federal stă destul de prost în sondaje, în acest moment. E sub o presiune imensă, pentru că nu sunt suficiente teste rapide disponibile, e un haos total la centrele de testare, unde oamenii aşteaptă 6-7 ore pentru a afla dacă au COVID sau nu. Cozile sunt uriaşe.
Numărul îmbolnăvirilor a început să crească şi, practic, vorbim despre primul val pentru că, până acum, Australia a reuşit să oprească răspândirea virusului. Din cauza acestui haos, prim-ministrul Morrison e într-o poziţie vulnerabilă.
Având în vedere aceste detalii, impresia generală e că Guvernul Federal, văzând valul de furie de după postarea lui Djokovici despre iminenta lui sosire în Australia, a analizat situaţia şi a ajuns la concluzia că decizia înţeleaptă ar fi oprirea lui Nole la aeroport.
Guvernul Federal a ajuns la concluzia că blocarea lui Djokovici la aeroport va domina ştirile, în următoarele zile, şi îl va transforma pe prim-ministrul Scott Morrison într-un erou, care a oprit intrarea în ţară a unei persoane deloc populare.
Şi încă ceva ce oamenii din afara Australiei nu ştiu: blocându-l pe Djokovici, Guvernul Federal, condus de prim-ministrul Scott Morrison, a dat o lovitură grea Statului Victoria. Pentru că oficialii de aici sunt adversarii politici ai lui Morrison. Şi au fost puşi într-o lumină nefavorabilă, în tot acest scandal. Aşa că Morrison a dat o lovitură dublă.
Ceea ce eu nu pot să înţeleg, în această poveste, e de ce Djokovici, în momentul în care şi-a depus cererea pentru viză, n-a avut parte de un control riguros al documentelor din partea Guvernului Federal?!
Pentru că se ştia că are viziuni antivacciniste, că e un om sănătos şi că e dubios că a primit scutire de la vaccinare.
Dacă lucrezi pentru Guvernul Federal şi primeşti o cerere pentru viză, nu e logic să verifici cu atenţie documentele, în loc să aştepţi ca persoana respectivă să sosească în Australia pentru a-i verifia actele, în mod riguros? Nu era logic ca documentele medicale să fie verificate de Guvernul Federal, cât timp Djokovici era la el acasă, în Serbia?