3dots.ro

Rezultatele a 20 de ani de cercetare, distruse de un om de serviciu. Enervat de ”alarme”, a scos din priză congelatorul

Rezultatele a 20 de ani de cercetare, distruse de un om de serviciu. Enervat de ”alarme”, a scos din priză congelatorul

Un angajat al unei companii de curățenie care a decuplat de la rețeaua electrică  un congelator, după ce auzul i-a fost deranjat de mai multe ori de „alarme enervante”, a distrus mai mult de 20 de ani de cercetare, scrie CNN.

În urma incidentului, Institutul Politehnic Rensselaer, din nordul statului New York, a dat în judecată angajatorul respectivului om de serviciu, Daigle Cleaning Systems Inc., solicitând daune de peste un milion de dolari și taxe legale.

În congelatorul laboratorului erau depozitate rezultatele a  peste 20 de ani de cercetare, inclusiv culturi celulare și probe, la care o „mică fluctuație de temperatură de trei grade ar provoca daune catastrofale”, potrivit procesului depus la Curtea Supremă din Rensselaer.

Conform institutului, culturile celulare și specimenele aflate în congelator trebuie menținute la -80 de grade Celsius și chiar o mică fluctuație de 3 grade ar provoca daune.

Astfel, în momentul în care temperatura din congelator ar fi variat cu cel mult trei grade, intrau în acțiune sistemele de avertizare asupra acestei situații periculoase.

Potrivit probelor depuse la proces, pe data de 14 septembrie 2020,  K.V. Lakshmi, profesor și director al Centrului Baruch ’60 pentru Cercetare Biochimică a Energiei Solare, a primit o avertizare că temperatura în congelator crescuse la -78 de grade Celsius.

În ciuda alarmei, Lakshmi și echipa sa au stabilit că probele de celule vor fi în siguranță până la efectuarea reparațiilor de urgență.

În timp ce se aștepta ca producătorul congelatorului să vină să efectueze reparațiile, echipa de cercetare a luat măsuri pentru a menține alimentarea cu energie electrică a congelatorului și au lipit pe suprafața acestuia un avertisment adresat celor care nu cunoșteau situația.

”Acest congelator este în reparație și emite o serie de avertizări sonore. Vă rugăm să nu-l mutați sau să-l deconectați. Nu este necesar să efectuați curătenie în această zonă. Pentru a dezactiva avertizarea sonoră, apăsați butonul de alarmă timp de 5-10 secunde”, se arăta în avertisment.în avertisment.

Dar, începând cu data 17 septembrie, omul de serviciu care efectua curățenia în acea zonă a auzit ceea ce a numit mai târziu „alarme enervante” și, aparent încercând să fie de ajutor, încercând să oprească alarma, el a oprit deconectat de fapt circuitul electric prin care congelatorul era alimentat.

Temperatura congelatorului a crescut la -32 de grade Celsius, iar a doua zi, studenții au găsit congelatorul oprit și, în ciuda încercărilor lor de a salva rezultatele cercetărilor, majoritatea culturilor au fost „compromise, distruse și făcute imposibil de salvat, demolând mai mult de douăzeci de ani de cercetare”, se afirmă în proces.

Institutul de cercetare nu crede că omul de serviciu este vinovat, ci angajatorul său, Daigle Cleaning Systems, pentru că nu l-a instruit și supravegheat în mod corespunzător.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs