ChatGPT, investigat pentru răspândirea de informaţii false: Ar inventa lucruri în loc să admită că nu știe răspunsul 

Autor:

Data:

ChatGPT, investigat pentru răspândirea de informaţii false: Ar inventa lucruri în loc să admită că nu știe răspunsul 

Federal Trade Commission (Comisia Federală pentru Comerţ a Statelor Unite – N.R.) a deschis o investigaţie care vizează ChatGPT, chatbot-ul dezvoltat de OpenAI şi cel care a dat startul avalanşei de investiţii şi produse de inteligenţa artificială, informează Financial Times.

În cadrul investigaţiei FTC vizează două chestiuni distincte. Prima urmăreşte să vadă în ce mod au fost afectaţi utilizatorii de informaţiile false furnizate de ChatGPT.

Este deja un lucru cunoscut faptul că chatboţii în general, nu doar ChatGPT, ”halucinează”, preferând să inventeze informaţii pentru a răspunde la o întrebare în loc să spună că nu cunosc răspunsul.

Există deja cel puţin un proces pe această temă, cel în care un DJ american a dat OpenAI în judecată după ce ChatGPT a spus că ar fi deturnat fondurile unei organizaţii non-profit.

A doua chestiune este legată de politica de gestionare a datelor şi intimitatea utilizatorilor. Aici se poate face legătura şi cu modul în care OpenAI şi alte companii îşi antrenează limbajele lingvistice, procesând fără discriminare toate textele disponibile în mod public online, chiar şi pe cele protejate de drepturile de autor, precum cărţi.

OpenAI nu a avut o replică la investigaţia deschisă de FTC, ci s-a rezumat la a spune că va colabora cu autoritate americană.