3dots.ro

Columbia. Un judecător a folosit ChatGPT pentru a da un verdict

Columbia. Un judecător a folosit ChatGPT pentru a da un verdict

Un judecător din Columbia a stârnit o dezbatere în legătură cu utilizarea soft-urilor de inteligență artificială, după ce a anunțat că a folosit ChatGPT pentru a ajunge la un verdict în cazul unui copil diagnosticat cu autism, informează france24.com.

Într-o hotărâre din 30 ianuarie, judecătorul Juan Manuel Padilla s-a pronunţat cu privire la cererea unei mame ca fiul ei autist să fie scutit de plata consultaţiilor medicale, a tratamentelor şi a transportului la spital, deoarece familia nu avea resursele financiare necesare pentru a le putea plăti.

Judecătorul Padilla s-a pronunţat în favoarea copilului şi a precizat în hotărârea sa că pentru a lua această decizie a chestionat ChatGPT .

„Este minorul autist scutit de la plata unei contribuţii personale pentru tratamentul său?”, a întrebat judecătorul.

”Da, este corect. Conform legislaţiei actuale din Columbia, minorii care au fost diagnosticaţi cu autism sunt scutiţi de la plata unei contribuţii personale pentru terapiile lor”, a răspuns softul.

”Acest aspect deschide perspective imense, astăzi poate fi ChatGPT, însă în trei luni ar putea fi orice altă alternativă pentru a facilita redactarea textelor juridice pe care judecătorul se poate baza.

Totuşi, scopul nu este înlocuirea judecătorilor”, a declarat judecătorul Juan Manuel Padilla, la un post de radio local.

Potrivit acestuia, ChatGPT face acum ceea ce era în trecut era asigurat de „o secretară”, „într-un mod organizat, simplu şi structurat”, ceea ce „ar putea îmbunătăţi timpii de răspuns în sistemul judiciar”.

Pe de altă parte profesorul Juan David Gutierrez de la Rosario University, expert în domeniul Inteligenței Artificiale și legislație, și-a manifestat neîncrederea față de o astfel de soluție în instanță.

El își argumentează temerile prin faptul că interogând de mai multe ori ChatGPT în aceeași cauză a obținut răspunsuri diferite.

”Cu siguranță nu este un act responsabil și nici etic să utilizezi ChatGPT în soluționarea unei decizii în instanță”, a notat Juan David Gutierrez, pe contul său de Twitter.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs