”Uneori îi urăsc pe europeni” – o chelneriță din SUA, indignată pentru bacșișul de 70 de dolari

”Uneori îi urăsc pe europeni" - o chelneriță din SUA, indignată pentru bacșișul de 70 de dolari

Într-o postare făcută pe contul său de Twitter, o chelneriță din SUA s-a declarat indignată de bacșișul pe care un grup de turiști europeni la lăsat pentru o  notă de plată de 700 de dolari, scrie The Independent.

”Această masă tocmai a lăsat 70 de dolari la o factură de 700 de dolari, după ce a stat la răcoare ore întregi”, spune chelnerița, în postarea de pe Twitter.

Ea mai povestește că, ulterior, managerul restaurantului le-a explicat turiștilor că bacșișul obișnuit în SUA este de 20% din valoarea consumației.

”Ei au spus: OK. Și au plecat”, a relatat chelnerița.

Postarea, făcută pe 20 martie, a stârnit adevărate dezbateri despre cutuma bacșișului în SUA, în comparație cu restul lumii.

În Statele Unite se practică bacșișuri între 15 și 20% din nota de plată. Mulți lucrători din industria ospitalității consideră că un bacșiș sub 20 la sută este unul slab și poate fi interpretat ca un semn că ceva nu a fost în regulă cu serviciul lor.

Concret, în cazul chelneriței nemulțumite, la o notă de plată de 700 de dolari, bacșișul așteptat, de 20%, ar fi însemnat 140 de dolari, dublu față de cât a oferit grupul de turiști europeni.

Pentru angajații din industria ospitalității din SUA, bacșișurile sunt șansa de a avea un salariu decent. Proprietarii de restaurante plătesc un salariu minim pe oră de doar 2,13 USD.

Reacțiile la postarea chelneriței au arătat că mulți americani consideră că turiștii străini ar trebui să lase bacșiș în funcție de obiceiul locului pe care îl vizitează, dar au existat și unii care și-au exprimat confuzia cu privire la transformarea în regulă a obiceiului a de a lăsa un bacșiș de cel puțin 20%.

”Aici este problema. Nici măcar americanii nu se pot pune de acord asupra regulilor de bacșiș. Cum se poate aștepta cineva ca străinii să înțeleagă?”, a spus un comentator.

Una dintre concluziile exprimate în cadrul dezbaterii a fost că problema constă de fapt în salariul scăzut pe care îl primesc lucrătorii din industria ospitalității, nu bacșișul, uneori prea mic, lăsat de clienți.