Autorităţile din Wuhan au achiziţionat masiv teste PCR cu şase luni înainte de confirmarea primului caz de COVID-19

Un raport întocmit de o companie australiană arată că autorităţile din Hubei, provincia chineză a cărui capitală este orașul Wuhan, punde a fost confirmat primul caz de coronavirus, au achiziţionat masiv teste PCR cu şase luni înainte de confirmarea oficială a unei îmbolnăviri cu COVID-19.

Începând cu luna mai 2019, deci, cu jumătate de an înainte ca China să raporteze oficial primul caz de COVID-19, autorităţile din Hubei şi-au dublat numărul de teste PCR achiziţionate, afirmă un nou raport citat de publicația Nikkei Asia.

În raportul Procuring for a pandemic, întocmit de compania australiană de securitate Internet 2-0, se arată că autorităţile din Hubei au cheltuit în jur de 67.4 milioane de yuani (aproximativ 10,5 milioane de dolari) pe teste PCR în 2019, aproape dublu decât în 2018, numărul de achiziţii începând să crească încă din luna mai.

Raportul întocmit de compania australiană a fost realizat în baza colectării şi analizării datelor unui site ce monitorizează informaţiile despre licitaţii publice din China.

”Credem că creşterea cheltuielilor în luna mai sugerează că acesta primul moment posibil pentru depistarea infecţiilor”, afirmă raportul.

Numărul de comenzi plasate de universităţile din această provincie s-au dublat, cele realizate de Centrul Chinez pentru Controlarea şi Prevenirea Bolilor au crescut de 5 ori şi cele plasate de agenţiile de testare a animalelor au crescut de 10 ori.

Achiziţiile au crescut vertiginos şi între lunile iulie-octombrie, în special din partea Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din Wuhan.

Instituţia de învăţământ superior a cheltuit 8,92 milioane de yuani pe teste PCR în 2019, de aproximativ 8 ori mai mult decât în anul anterior.

Ministrul de Externe al Chinei a respins concluziile acestui raport.