China. O femeie a reușit să aibă, timp de trei ani, simultan, 16 locuri de muncă la care nu s-a prezentat vreodată

Autor:

China. O femeie a reușit să aibă, timp de trei ani, simultan, 16 locuri de muncă la care nu s-a prezentat vreodată

Deși pare imposibil, timp de trei ani, o femeie din China a avut 16 locuri de muncă, dar nu s-a prezentat vreodată la serviciu…

Chinezoaica, a cărei identitate nu a fost făcută publică, a făcut parte dintr-o schemă masivă de înșelăciune în domeniul muncii, alături de alte 50 de persoane, în urma căreia angajatorii au fost prejudiciați cu aproape șapte milioane de dolari, scrie BusinessInsider.

Din relatările presei chinezești, întâmplarea nu e una singulară, cel puțin alte 700 de grupări fiind implicate în genul acesta de înșelăciuni pe piața muncii.

Chinezoaica ținea în scris evidența tuturor posturilor în care era angajată, iar atunci când se prezenta la interviuri pentru alte locuri de muncă, posta imagini de la întâlniri pe platformele de lucru interne ale companiilor la care angajată, pretinzând că se află la întâlniri cu clienții. Atunci când numărul ofertelor de muncă primite depășea capacitatea sa de-a le gestiona, ea le oferea prietenilor, luând comision.

Schema de înșelăciune, care a implicat sute de societăți, a fost descoperită în ianuarie, după ce un director executiv al unei companii din domeniul tehnologiei, a observat că unul dintre angajații săi lucra simultan pentru o altă companie.

Directorul angajase o echipă de vânzări formată din opt persoane, care, deși inițial părea suficientă pentru nevoile companiei, după o perioadă de probă de trei luni, nu reușise să înregistreze niciun progres real. El i-a concediat, dar, la scurt timp, liderul grupului, a distribuit din greșeală o imagine pe o platformă socială dedicată muncii.

Imaginea, care arăta că și acest om fusese angajat în altă parte, l-a determinat pe director să sesizeze autoritățile. În cele din urmă, 53 de persoane au fost arestate în legătură cu acest caz.

Potrivit publicației Xinmin, fraudele de muncă de acest tip sunt o problemă uriașă în China. Există circa 700-800 de grupări care înșală angajatorii. Oamenii au devenit adevărați experți în a se angaja, sunt impecabili la interviuri și prezintă CV-uri excepționale.

Atunci când sunt descoperite, cazurile ajung rareori să fie sancționate de legea penală, în schimb sunt arbitrate prin intermediul legislației muncii, pe care grupările implicate în aceste scheme o cunosc într-atât de bine, încât reușesc să o eludeze.

Într-un alt caz asemănător, o astfel de grupare s-a infiltrat într-o companie, reușind să obțină angajarea unui membru în cadrul departamentului de resurse umane. Acesta i-a angajat ulterior pe ceilalți membri ai grupării.