Pentagonul, despre vehiculul hipersonic testat de China: Sfidează ştiinţa!

22 Noi 2021 | scris de Cristina Romanescu

Vehiculul hipersonic testat de China este mai performant decât se credea iniţial, îngrijorând SUA, informează The Sun.

Pentagonul, despre vehiculul hipersonic testat de China: Sfidează ştiinţa!

La sfârşitul lui iunie, China a devenit prima ţară din lume care a lansat un vehicul hipersonic, o navă manevrabilă care se deplasează cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Este un test care evidenţiază creşterea în ritm alert a capacităţii nucleare a Chinei, ceea ce produce îngrijorări la Washington în contextul tensiunilor din jurul insulei Taiwan, revendicată de regimul comunist de la Beijing.

Vehiculul a fost propulsat pe deasupra Polului Sud, evitând apărarea antirachetă a SUA, care se concentrează pe Polul Nord.

În timp ce se deplasa cu o viteză de cinci ori mai mare decât a sunetului, aeronava chinezească a lansat un proiectil în Marea Chinei de Sud. Proiectilul nu a avut o ţintă anume, căzând pur și simplu în apă.

Experții DARPA, agenția Pentagonului pentru studii de tehnologie avansată, au declarat că nu sunt foarte siguri cum a reușit vehiculul chinezesc să atingă o asemenea performanță, care pare ”să sfideze limitele fizicii”.

Oficialii de la Pentagon încă nu au descoperit natura proiectilului lansat, unii înclinând să creadă că este vorba de o rachetă aer-aer, alţii intrepretându-l drept o contramăsură împotriva unor sisteme de apărare antirachetă. 

Generalul american Mark Milley a calificat acest test drept un ”moment Sputnik”, referindu-se la lansarea în octombrie 1957 de către Uniunea Sovietică a primului satelit artificial, Sputnik, care a surprins SUA şi a lansat cursa pentru cucerirea spaţiului.

”Asistăm la una dintre cele mai mari schimbări ale puterii geostrategice pe care le-a experimentat vreodată lumea. Această situaţie ia naştere alături de o schimbare fundamentală a caracterului războiului”, a declarat Milley.

”Având în vedere ritmul în care se mişcă şi traiectoria pe care se află, China va depăşi Rusia şi SUA dacă nu facem ceva pentru a schimba acest lucru. Se va întâmpla. Aşa că eu cred că trebuie să facem ceva”, a mai spus Hayten, numind China, la fel ca secretarul Apărării Lloyd Austin, o ”ameninţare progresivă”.

Rachetele hipersonice, la fel ca rachetele tradiţionale, pot zbura de cel puţin cinci ori mai repede decât viteza sunetului. Dar ele sunt mai manevrabile decât rachetele balistice şi pot evolua la altitudine joasă, ceea ce le face mai dificil de detectat.

SUA au testat în octombrie cu succes tehnologia rachetelor hipersonice, utilizată deja de Rusia şi de China.


CLICK - Follow us on Google News